Casa de licitaţii Sotheby's vizează un record pentru o pereche de pantofi de atletism

Casa de licitaţii Sotheby's vizează un record pentru o pereche de pantofi de atletism

Casa de licitaţii Sotheby's va scoate la licitaţie pe 23 iulie o pereche de pantofi de atletism fabricată în anii '60 de co-fondatorul companiei Nike, Bill Bowerman, de pe urma căreia speră să obţină suma record de 1 milion de dolari, informează AFP.

Concepută şi fabricată pentru sprinterul canadian Harry Jerome, medaliat cu bronz la 100 m la JO de la Tokyo în 1964, această pereche de pantofi cu vârful alb şi o săgeată roşie pe lateral reprezintă precursoarea modelului care a devenit ulterior celebru, "swoosh" al lui Nike.


Sotheby's - care va pune în vânzare online pantofii respectivi în perioada 23 iulie-2 august - estimează că ar putea fi adjudecaţi pentru 800.000 până la 1,2 milioane dolari, conform comunicatului publicat joi.

Conform casei de licitaţii, aceasta este "cea mai mare valoare propusă vreodată la o licitaţie pentru pantofi de atletism".

În aprilie, o pereche de bascheţi Nike, Air Yeezy 1, purtaţi de rapperul Kanye West, a doborât toate recordurile, ajungând la 1,8 milioane dolari, tot la o licitaţie Sotheby's.

Conform Sotheby's, pantofii de atletism adaptaţi de antrenorul Bill Bowerman, co-fondator al Nike împreună cu Phil Knight, marchează "un capitol important în originile mărcii", graţie în special inovaţiei pe care o reprezenta atunci talpa aderentă, prezentată la primele modele "Moon shoes" ale lui Nike.

Printre alte 50 de loturi, casa de licitaţii va oferi spre vânzare o pereche de Converse Fastbreak cu care legenda baschetului american Michael Jordan a jucat în calificările pentru JO de la Los Angeles din 1984 (preţ estimat între 80.000 şi 100.000 dolari), precum şi o pereche de "Gold shoes" purtată şi semnată de cvadruplul medaliat olimpic american cu aur (200 m, 400 m şi ştafetă) Michael Johnson (preţ estimat între 30.000 şi 50.000 dolari).
AGERPRES (AS/autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa fotografiilor: www.sothebys.com


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”