Casa Regală spune că nu a primit nicio ofertă de la RA-APPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta

Casa Regală spune că nu a primit nicio ofertă de la RA-APPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta

Casa Regală informează vineri că nu a primit nicio ofertă din partea RA-APPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta după data de 5 februarie 2018, Custodele Coroanei urmând a acţiona conform legislaţiei în vigoare.

"Nu au început discuţiile dintre Casa Majestăţii Sale Custodelui Coroanei şi RA-APPS cu privire la acest subiect. După data de 5 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va acţiona conform legislaţiei în vigoare", a informat, pentru AGERPRES, Biroul de presă al Majestăţii Sale Custodelui Coroanei.

Potrivit Casei Regale, "Majestatea Sa îşi manifestă speranţa că parteneriatul cu instituţiile statului va continua, pentru ca activităţile Familiei Regale în sprijinirea intereselor fundamentale ale României să aibă loc în viitor, aşa cum s-a întâmplat de 20 de ani încoace".

"Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, îşi reafirmă angajamentul de a duce mai departe legământul tatălui său, Regele Mihai, faţă de Coroană şi faţă de Naţiune, în prezent şi în viitor", mai informează Casa Regală.

Potrivit Legii 406/2001, după decesul regelui Mihai, Custodele Coroanei are la dispoziţie 60 de zile pentru a elibera Palatul Elisabeta, respectiv până la 5 februarie.

Miercuri, Guvernul a dat un aviz negativ iniţiativei legislative referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale.

Proiectul privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a fost depus la Parlament de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe 7 noiembrie 2017.

Proiectat în 1930 de către arhitectul Duiliu Marcu, într-o combinaţie de stil maur şi brâncovenesc, Palatul Elisabeta a fost construit în 1936 pentru regina Elisabeta a Greciei, prima fiică a regelui Ferdinand I al României şi a reginei Maria, soră a regelui Carol al II-lea.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 August 1944, regele Mihai I a cerut permisiunea mătuşii sale de a-şi muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta.

Într-unul dintre saloanele aflate la etaj, regele Mihai a fost forţat să semneze actul de abdicare la 30 decembrie 1947.

Palatul s-a aflat în proprietatea principesei Elisabeta până la naţionalizarea lui în 1948.

În prezent, palatul se află în proprietatea statului şi este administrat de Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

După revenirea definitivă în ţară a Familiei Regale a României, petrecută în 1997, Palatul Elisabeta este folosit ca singura reşedinţă oficială şi locuinţă a Familiei Regale din Bucureşti. Din 2007, aici au avut loc: primiri de şefi de stat străini, primiri oficiale de delegaţii şi personalităţi româneşti sau străine, dineuri oficiale şi ceremonii de decorare, comemorări ale evenimentelor istorice importante şi ale personalităţilor româneşti sau străine.

Totodată, Palatul Elisabeta a găzduit întâlniri de lucru cu asociaţiile pe care un membru Familiei Regale le patronează, ceremonii de acordare a calităţii de furnizor regal pentru firmele româneşti, Garden Party-ul care celebrează, în fiecare an, Ziua Naţională de 10 Mai, celebrarea publică a zilei onomastice al regelui Mihai (8 noiembrie - Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil), zile ale Porţilor Deschise (primiri de grupuri de elevi şi alte persoane care doresc să cunoască Palatul şi activitatea zilnică a Familiei Regale), primiri de delegaţii ale asociaţiilor profesionale şi sportive.

La Palatul Elisabeta funcţionează Secretariatul Regal, aici având loc alte activităţi administrative ale Casei Regale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro