Casa Vettii, un bordel recent restaurat din Pompeii, oferă o privire asupra vieții elitei romane

Casa Vettii, un bordel recent restaurat din Pompeii, oferă o privire asupra vieții elitei romane

O casă somptuoasă construită de doi foști sclavi îmbogățiți din Pompeiul antic, care a fost folosită ca bordel, a fost readusă la gloria de odinioară, după ce a fost îngropată în cenușă după erupția vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr., relatează Daily Mail.

Restaurarea „Casei Vettii”, care a durat 20 de ani, a scos la iveală stâlpi de piatră, o fântână și mai multe fresce erotice, dintre care una îl înfățișa pe zeul Priapus cu un falus uriaș.

Priapus este zeul fertilității și al abundenței, iar imaginile atârnate la intrare ar fi simbolizat bogăția pe care bărbații o acumulaseră.

FOTO Profimedia

Cei doi foști sclavi, Aulus Vettius Restitutus și Aulus Vettius Conviva, și-au obținut bogățiile prin comerțul cu vin după ce au fost eliberați și au construit casa ornamentată care servea și ca bordel.

Vizitatorii sunt acum bineveniți să viziteze casa pentru a vedea la fața locului cum era viața elitelor din orașul roman condamnat.

Casa a fost restaurată de-a lungul ultimilor 20 de ani FOTO Profimedia

Casa a fost restaurată de-a lungul ultimilor 20 de ani FOTO Profimedia

„Casa Vettii este ca și cum ai avea istoria Pompeiului în fața ta și, de fapt, istoria societății romane într-o singură clădire. Vedem aici ultima fază a picturii murale pompeiene, cu detalii incredibile, astfel încât poți sta în fața acestor imagini ore întregi și încă descoperi noi detalii”, a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului arheologic pentru The Associated Press înainte de inaugurarea publică.

„Așadar, ai acest amestec: natură, arhitectură, artă. Dar este, de asemenea, o poveste despre viața socială a societății pompeiene și, de fapt, a lumii romane în această fază a istoriei”, a adăugat Zuchtriegel.

Locuința se întinde pe o suprafață de peste 11.000 de metri pătrați.

În camera de zi, cunoscută sub numele de Sala lui Pentheus, o frescă îl înfățișează pe Hercule în copilărie, strivind doi șerpi, ilustrând un episod din viața eroului grec.

Potrivit mitologiei, Hera, zeița soție a lui Zeus, a trimis șerpi pentru a-l ucide pe Hercule, deoarece era furioasă că acesta s-a născut din aventura lui Zeus cu o femeie muritoare, Alcmena.

Arheologii susțin că această imagine a fost aleasă de Aulus Vettius Conviva și Aulus Vettius Restitutus pentru a-și compara propriile povești de viață cu figura lui Hercule, care a depășit mai multe provocări de-a lungul vieții sale.

Băi și mese ornamentale din marmură înconjoară grădina, iar în curte se află o fântână.

Există, de asemenea, o cameră lângă bucătărie tapetată cu imagini erotice și formată din dormitoare mici pentru femeile care ofereau servicii sexuale.

image

Locuința era, de asemenea, un loc de cult, lucru demonstrat de portretele cuplurilor care se împerechează și ale zeităților asociate cu fertilitatea.

Arianna Spinosa, arhitectul lucrărilor de restaurare, a numit casa restaurată „una dintre casele emblematice din Pompeii ”.

Reședința „reprezintă domus-ul pompeian prin excelență, nu numai datorită frescelor de o importanță excepțională, ci și datorită dispunerii și arhitecturii sale”, a spus Spinosa.

În urmă cu două mii de ani, Pompeii, care se află la 22 de kilometri de Napoli, era un oraș plin de viață, cu aproximativ 15.000 de locuitori, înainte ca erupția Muntelui Vezuviu să-l distrugă la 24 august 79 d.Hr.

Se crede că în urma erupției au murit 16.000 de oameni din Pompeii și din orașele din jur, fiind una dintre cele mai distructive erupții vulcanice din istorie.

Un administrator și poet pe nume Pliniu cel Tânăr a urmărit dezastrul de la distanță, iar scrisorile sale care descriu oribilul eveniment au fost găsite în secolul al XVI-lea.

Scrierile sale sugerează că erupția i-a luat prin surprindere pe locuitorii din Pompeii.

Pliniu a spus că o coloană de fum „ca o umbră imensă” s-a ridicat din vulcan și a făcut ca orașele din jur să fie întunecate ca noaptea.

În timp ce erupția a durat aproximativ 24 de ore, primele valuri piroclastice au început la miezul nopții, iar o avalanșă de cenușă fierbinte, roci și gaze otrăvitoare s-a repezit pe versantul vulcanului cu peste 200 de kilometri pe oră, îngropând victimele și rămășițele vieții cotidiene.

Sute de refugiați care se adăposteau în porțile boltite de pe malul mării din Herculaneum, strângându-și bijuteriile și banii, au fost uciși pe loc.

Acest eveniment a pus capăt existenței orașelor, dar în același timp le-a păstrat până la redescoperirea lor de către arheologi, aproape 1700 de ani mai târziu.

Săpăturile de la Pompeii, centrul industrial al regiunii, și Herculaneum, o mică stațiune balneară, au oferit o perspectivă de neegalat asupra vieții romane.

Arheologii încă mai descoperă multe lucruri din orașul acoperit de cenușă.

Acest lucru încântă turiștii și îi răsplătește pe experți cu noi perspective asupra vieții de zi cu zi a ceea ce este una dintre cele mai celebre vestigii ale lumii antice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?