Casele cumpărate cu bani murdari în Londra de oligarhii ruși, transformate în locuințe la prețuri accesibile

Casele cumpărate cu bani murdari în Londra de oligarhii ruși, transformate în locuințe la prețuri accesibile

Casele achiziționate cu „bani murdari” în cele mai bogate părți ale Londrei ar putea fi confiscate și transformate în locuințe la prețuri accesibile, arată publicația The Guardian.

Casele oligarhilor ar putea fi transformate în locuințe ieftine Foto Shutterstock

Cele mai multe locuințe de lux despre care există indicii că au fost cumpărate cu bani din operațiuni financiare dubioase se află în zonele cele mai scumpe din Londra: Belgravia, Knightsbridge și Mayfair.

Consiliul orașului Westminster verifică achiziționarea locuințelor și dacă sunt utilizate în scopul lor declarat. Verificările se desfășoară cu dificultate din cauza faptului că lipsesc informații despre companiile care dețin imobilele.

Planul autorităților este de a pune la dispoziția persoanelor care au nevoie aproximativ 4.000 de locuințe la prețuri rezonabile.

Numărul proprietăților din Westminster înregistrate de proprietari din Rusia a crescut cu 1.200% din 2010.

„Spălătorie europeană pentru bani murdari“

The Guardian arată că rușii acuzați de corupție sau de legături cu Kremlinul au cumpărat proprietăți în valoare de aproape 430 de milioane de lire sterline din Westminster, din anul 2016, mai mult decât în orice altă zonă din Regatul Unit, potrivit cercetătorilor de la Transparency International UK (TIUK).

Adam Hug, liderul consiliului de la Westminster, a spus că situația aceasta a fost acceptată de către cei care s-au aflat la conducere: „Secretul murdar al Westminsterului este cunoscut de mulți ani, dar cei de la putere au privit în altă parte de prea mult timp, deoarece banii de origine îndoielnică au intrat în Londra și investitorii au profitat de legile noastre relativ laxe.

A fost nevoie de războiul din Ucraina pentru a reorienta atenția asupra investițiilor oligarhilor și a ceea ce a devenit Londra în termeni de spălătorie europeană pentru bani murdari”.

Hug a convocat o întâlnire a proprietarilor de proprietăți, experților și oficialităților din capitală pentru a se alătura campaniei „Westminster împotriva banilor murdari” și solicită guvernului să restricționeze utilizarea artificială a paradisurilor fiscale și să mărească finanțarea pentru Agenția Națională de Crimă pentru a lupta împotriva spălării banilor.

Consiliul dorește ca verificări de identitate mai puternice atunci când oamenii înregistrează companii și noul registru de proprietate efectivă să fie implementat pe deplin.

Registrul a intrat în funcțiune luna trecută, iar entitățile de peste mări care dețin sau închiriază deja terenuri sau proprietăți în Regatul Unit trebuie să își prezinte proprietarii efectivi sau directorii care pot fi înregistrați până la 31 ianuarie 2023.

Sunt verificate casele cumpărate cu „bani murdari” sau „bani de origine dubioasă”

Consiliul orașului Westminste are în vedere casele achiziționate cu „bani murdari” sau „bani de origine dubioasă”. Consiliul definește banii murdari ca fiind cei obținuți din activități infracționale, inclusiv darea de mită, furtul fondurilor statului și utilizarea abuzivă a funcției publice“, arată The Guardian.

De asemenea „banii de origine dubioasă“ sunt cei despre nu există infiormații cu privuire la proveniența lor sau o transparență limitată a modului în care au fost dobândite.

Banii recuperați trebuie să se întoarcă în țările de origine

Rose Zussman, manager de politici la TIUK, a declarat că sunt de notorietate investițiile în imobiliare: „Nu este un secret pentru nimeni că cleptocrații și cei care au bani de ascuns au investit sume uriașe pe piața imobiliară din Westminster de-a lungul anilor. Este promițător să vedem consiliul căutând să ajute la demascarea și recuperarea acestor active ilicite”, a spus pentru The Guardian. Aceasta a mai precizat că, în cazul recuperării unor bani, aceștia trebuie să se întoarcă în țara de proveniență și la victimele infracțiunilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...