Câștigătorul alegerilor anticipate din Bulgaria rămâne neclar cu mai puțin de două săptămâni înainte de scrutin

Câștigătorul alegerilor anticipate din Bulgaria rămâne neclar cu mai puțin de două săptămâni înainte de scrutin

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de ziua alegerilor anticipate din Bulgaria, rămâne neclar cine va fi câștigătorul scrutinului, arată vineri un sondaj realizat de agenția AFIS, citat de BTA.

Potrivit sondajului, cinci partide și coaliții vor trece cu certitudine pragul de 4% pentru a intra în parlament. Astfel, dacă alegerile ar avea loc acum, Partidul Socialist Bulgar ar obține 31,5% din voturi, formațiunea conservatoare GERB 31,2%, Patrioții Uniți 9,9%, partidul minorității turce Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți — 8,5% și partidul Volia (Voința, al omului de afaceri Veselin Mareșki) — 5,3%. Ar mai avea șanse și coalițiile Blocul reformator-Vocea poporului, cotată cu 4,4% din intențiile de vot în noul sondaj, și ABV-Mișcarea 21, cotată cu 4,1%.

Participarea la vot la scrutinul din 26 martie se anunță substanțial mai ridicată decât la alegerile legislative precedente din octombrie 2014, când a fost de 48,7% și chiar față de alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut (50,3%). Astfel, peste jumătate dintre bulgarii cu drept de vot (51%) sunt ferm hotărâți să meargă la urne, iar o cincime sunt siguri că vor merge la vot, ceea ce s-ar traduce practic printr-o prezență de 54% până la 57% dintre alegătorii înregistrați, incluzându-i și pe bulgarii din diaspora, dintre care majoritatea nu votează, mai indică sondajul.

Alți 6% dintre alegătorii bulgari își vor exercita dreptul de vot "împotriva voinței lor", votul fiind obligatoriu în Bulgaria, și vor bifa pe buletinele de vot opțiunea "Niciunul".

În februarie, Curtea Constituțională a Bulgariei a anulat sancțiunea prevăzută în codul electoral pentru alegătorii care nu își exercită dreptul de vot, devenit obligatoriu în urma unei decizii din aprilie 2016 a Adunării Naționale (parlamentul țării). Introducerea votului obligatoriu a făcut parte dintre amendamentele adoptate în 2016 la codul electoral. Articolul declarat neconstituțional prevedea că un alegător care nu și-a exercitat dreptul de vot 'în două scrutine consecutive de același fel' — parlamentare, prezidențiale sau locale—, fără un motiv valid, va fi radiat din registrul electoral pentru următoarele alegeri.

Fostul premier Boiko Borisov și-a anunțat pe 16 noiembrie 2016 demisia, în urma înfrângerii candidatului partidului său, GERB, în fața lui Rumen Radev la alegerile prezidențiale. În condițiile în care niciuna din formațiunile parlamentare nu a dorit să încerce formarea unei noi majorități, președintele a dizolvat Adunarea Națională și a convocat alegeri pentru data de 26 martie. Acesta va fi cel de-al treilea scrutin legislativ anticipat convocat în Bulgaria începând din 2009.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale