Cât costă 100 de grame din cel mai nou preparat românesc protejat la nivel european

Cât costă 100 de grame din cel mai nou preparat românesc protejat la nivel european

Bucătăria românească oferă o mulțime de preparate tradiționale extrem de gustoase. De curând, mai exact vineri, 3 noiembrie, preparatul din carne de porc „Salinate de Turda", maturat în mediul special din galeriile Salinei Turda, a fost înscris în registrul produselor care beneficiază de Indicație Geografică Protejată.

Preparatul poate fi achiziționat de la intrarea în Salina Turda. Foto: Arhivă

Obținut din piept, ceafă, cotlet sau pulpă de porc, Salinatele de Turda s-au alăturat celorlalte 12 produse românești înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Telemea de Ibăneşti, Salată tradiţională cu icre de crap, Plăcintă dobrogeană și Pită de Pecica .

Conform obiceiului, aceste produse se prepară în timpul iernii, de îndată ce se taie porcul. După ce este asezonată cu sare, piper, muștar, usturoi, ienupăr și scorțișoara, carnea trebuie să stea la marinat timp de 5-7 zile. Ulterior, este afumată cu lemn de fag și este lăsată la maturat 20-28 de zile în salină, conform Observatornews.

Preparatul poate fi achiziționat de la intrarea în Salina Turda sau din punctele de lucru ale producătorului din Cluj. Doritorii trebuie să scoată din buzunare pentru 100 de grame 20 de lei.

În acest moment, țara noastră mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecţiei Indicaţiei Geografice Protejate - Batog deltaic de sturion şi Babic de Buzău, iar în faza de opoziţie europeană, pentru dobândirea protecţiei Specialitate Tradiţională Garantată - Sardeluţă marinată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat