Cât de interesant este să practici pescuitul sportiv și de agrement

Cât de interesant este să practici pescuitul sportiv și de agrement

Oamenii care practică pescuitul sportiv pleacă întotdeauna cu gândul de a-și îndeplini visul, și anume acela de a prinde cea mai mare captură. De cealaltă parte, cei care îndrăgesc pescuitul de agrement doresc să se relaxeze, să se bucure de peisaj și de liniștea pe care o regăsesc în natură.

Pescuitul poate fi simplu sau complex, în funcție de preferințele pescarului. Începătorii care vor să practice pescuitul de agrement ar trebui să-și găsească un mentor de pescuit, de la care pot deprinde secrete, idei, tehnici prin care să poată avea succesul dorit – de a prinde pești mai mari. O idee bună ar fi să urmărească săptămânal programe de pescuit la TV sau canale de pescuit pe YouTube pentru că sunt interesante, bine realizate și îi ajută în formarea lor ca pescari. 

Având în vedere faptul că ponderea femeilor la pescuit este neglijabilă, tindem să credem că pescuitul este mai degrabă o formă de recreere pentru bărbați. Am putea spune că femeile vin la pescuit mai mult pentru a se bucura de natură, de liniște și aer curat. Este o adevărată plăcere să-ți petreci timpul liber în natură, pe malul unui rău, iaz sau lac, ori în Delta Dunării, unde priveliștile sunt fantastice.

Pescarii în general sunt oameni oarecum diferiți prin atitudine și trăiri, așa îi face această îndeletnicire. Ei sunt oameni veseli, iubitori de natură, de apă și de pescuit. Pentru ei nimic nu poate fi mai frumos decât să stea pe debarcader cu undița, în timpul liber, sau într-un loc de pescuit, într-o zonă mirifică din țara noastră, în concediu, weekend sau vacanță.

Pescarii sunt povestitori cu haz, au mereu ceva de spus, din experiențele lor de la pescuit. Punem pariu că nu te plictisești niciodată în compania lor, mai ales când afli tot felul de experiențe pe care le-au trăit și care sunt mai mult decât interesante, uneori chiar greu de crezut că ar fi și reale.

Succesul la pescuit depinde de mulți factori, din care fac parte:

  • Alegerea locului bun de pescuit, unde sunt pești
  • Folosirea de echipament adecvat de pescuit, de lansete, mulinete de calitate înaltă
  • Alegerea celui mai bun moment pentru a pescui
  • Hainele de pescuit și accesoriile pentru un plus de confort pe malul apei.

Pentru a avea succes la pescuit, contează și nada sau momeala aleasă pentru fiecare specie de pești. De pildă, anumite specii de pești pot fi păcălite cu momeala cu usturoi, care are un miros puternic, ce alungă insectele, dar atrage somnul, păstrăvul și crapul.

Având în vedere că este anotimpul de toamnă, pescarii au multe motive să iasă cu barca la pescuit sau să practice acest sport pe malul apei. În lunile de toamnă, în topul listei se află pescuitul de pește de apă dulce. În octombrie și noiembrie, se prind multe specii de pești. Despre septembrie, deși această lună a trecut deja în acest an, putem spune că peștii încep să-și schimbe locurile unde caută hrana, pentru că simt deja schimbarea vremii; la început de toamnă scade treptat temperatura apei, iar presiunea acesteia se schimbă și ea.

În octombrie, când este mijlocul toamnei, apa se răcește și mai mult, însă apare avantajul că nivelul de oxigen crește și stimulează peștii să devină mult mai activi. În noiembrie, dacă se răcește mai tare, peștii devin mai leneși, deci înoată mai puțin pentru a se hrăni.

În majoritatea situațiilor, pescuitul este distractiv pentru cei care au acest hobby, pentru că le oferă posibilitatea de evadare din realitate. Este ca și cum timpul ar sta în loc, iar ceea ce contează este momentul prezent, așa că, pur și simplu stai și admiri peisajul din jur. Te conectezi cu natura, iar tot ce ține de ea – lacul, barca, copacii, păsările – este minunat și nu te judecă niciodată.

Pescarii sunt pasionați de asta, pentru că speră mereu în posibilitatea de a prinde "cel mai mare pește" din viața lor. Unii au acest vis plin de emoție din copilărie și deci, pe malul apei, le vine în minte mereu această dorință, pe care vor să o îndeplinească mereu, pentru a o transforma apoi într-o poveste pescărească.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...