Cât de mult timp pot fi păstrate la frigider ouăle fierte

Cât de mult timp pot fi păstrate la frigider ouăle fierte

Pare contraintuitiv faptul că ouăle fierte tari, fie că sunt decojite sau nedecojite, nu rezistă la fel de mult ca ouăle proaspete, care pot fi păstrate la frigider de la trei până la cinci săptămâni. Există un motiv pentru asta.

Ouă fierte FOTO Shutterstock

Potrivit experților de la American Egg Board, un ou fiert tare în coajă poate fi păstrat până la o săptămână în frigider. Un ou fiert tare decojit, este recomandat să fie trebuie consumat în aceeași zi în care este curățat de coajă, conform publicației Simply Recipes .

Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) vin cu explicația: „Când ouăle cu coajă sunt gătite tare, învelișul protector este spălat, lăsând descoperiți porii din coajă pentru ca bacteriile să intre și să o contamineze”.

Asta înseamnă că ouăle fierte tari nu vor rezista la fel de mult ca ouăle crude, chiar și păstrate la temperaturi scăzute.

Modul ideal de depozitate al ouălelor fierte tari

Pentru a te asigura că vei putea savura ouăle fierte tari în siguranță și după o perioadă de timp, USDA recomandă să răcirea lor rapidă într-o baie de gheață, imediat ce sunt gătite. Ulterior, ele se vor pune la frigider la un interval de două ore după gătire.

Experții spun că nu e indicat să lași niciodată ouă fierte sau feluri de mâncare din ouă în afara frigiderului mai mult de două ore, sau mai mult de o oră, pe timp de vară, când temperaturile sunt ridicate. Motivul? Formarea bacteriilor care ne pot îmbolnăvi.

Asta înseamnă că nu este indicat să iei la pachet ouă fierte, atunci când pleci la drum lung și nici pentru prânzul de la serviciu, dacă nu dispui de un frigider la birou.

Înghețarea ouălelor fierte

Mulți oameni se întreabă dacă înghețarea ouălelor fierte tari le-ar putea prelungi durata de valabilitate. Răspunsul specialiștilor este: Nu.

Atât American Egg Board, cât și Egg Farmers of Canada și USDA nu recomandă congelarea ouălelor fierte, deoarece „ouăle întregi fierte tare și albușurile devin tari și apoase atunci când sunt congelate”.

Albușurile cauciucate și dure de ou, probabil te vor face să crezi că este mai bine, pur și simplu, să fierbi un nou lot de ouă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?