Cât de sănătos e șamponul pentru păr. Ingredientele care pot face să-ți cadă părul

Cât de sănătos e șamponul pentru păr. Ingredientele care pot face să-ți cadă părul

Deși la orice șamponare e normal să cadă câteva fire de păr, dacă obeervăm că ne cade părul din abundență, e un motiv de îngrijorare. Chiar dacă nu șamponul este, în general, vinovatul, unele ingrediente din produsul pentru păr ar trebui, totuși, evitate.

Șamponul poate face să-ți cadă părul FOTO 123RF

Semnalele de alarmă apar atunci când căderea părului este severă. Cei mai mulți dintre noi ne gândim prima dată să înlocuim șampunul. Dar asta nu ajută întotdeuana. Pentru că nu marca de șampon, ci ingredientele din acea formulă specială, ar putea fi cauza principală din spatele căderii excesive a părului.

Un alt aspect care trebuie observat aici este frecvența cu care ne spălăm părul și cantitatea de șampon folosită, scrie Pinkvilla .

Interesant este că, de fapt, este natural și obișnuit să pierzi aproximativ 100 de fire de păr în fiecare zi. Așadar, atunci când te spăli cu șampon, acesta nu face decât să disloce firele de păr desprinse de la baza foliculului.

Dimpotrivă, atunci când nu te spăli cu șampon, majoritatea acestor fire de păr desprinse rămân pur și simplu așezate lejer pe cap, așteptând să te piepteni sau să te speli cu șampon, pentru a putea cădea. Cu alte cuvinte, cu cât te speli mai rar cu șampon, cu atât mai mult păr vei pierde.

De fapt, șamponarea frecventă favorizează un păr sănătos prin stimularea scalpului și crearea unor condiții optime pentru o creștere sănătoasă a părului.

Ingredientele din șampon care îți fac părul să cadă

Conform rapoartelor anecdotice, mai multe ingrediente din șampoane (cum ar fi sulfații, uleiul mineral sau petrolul, procentul de alcool și conservanții) ar putea să îngreuneze părul și să contribuie la căderea excesivă.

Iată o listă cu ingredientele de=in șampon pe care ar trebui să le eviți pentru a diminua căderea părului .

Sulfați

Lauril Sulfatul de sodiu și Lauril Sulfatul de amoniu, sunt ingrediente comune adăugate în șampoanele din întreaga lume. Acești sulfați sunt detergenți puternici, cu proprietăți de spumare și curățare foarte bune. Cu toate acestea, pe de altă parte, acești sulfați pot face ca părul să fie uscat, creț, moale și încâlcit, provocând deteriorarea și căderea părului. Mai mult, sulfații chiar îndepărtează uleiurile naturale din păr, împiedicându-i creșterea sănătoasă.

Clorura de sodiu

Clorura de sodiu (sarea) este adăugată în șampoane ca agent de îngroșare. Deși o cantitate optimă este bună pentru scalp și firele de păr (mai ales atunci când aveți un scalp gras), concentrațiile mari pot duce la mâncărimi ale scalpului, uscăciune și căderea excesivă a părului.

Formaldehidă

Este un conservant care se adaugă la șampoane pentru a crește durata de valabilitate a produsului. O cantitate optimă a acestui conservant în orice produs cosmetic se presupune că este sigură. Cu toate acestea, o concentrație mare de Formaldehidă poate provoca deteriorarea părului, alergii, căderea părului și erupții pe scalp.

În plus, șampoanele tind să conțină numeroși „donatori” de formaldehidă, adică compuși chimici. Astfel, atunci când te spăli frecvent cu șampon, acești donatori eliberează încet acest conservant în aer, provocând iritații și alergii la nivelul ochilor, plămânilor, nasului și scalpului.

Deși nicio cercetare clinică nu a dovedit că formaldehida singură este motivul care stă la baza căderii și deteriorării părului, aceasta, alături de alte substanțe chimice, devine unul dintre ingredientele care provoacă căderea părului.

Alcool

Cetearyl, Stearyl sau Cetyl sunt adăugați în multe șampoane din întreaga lume. Acești alcooli, atunci când sunt combinați cu sulfații, usucă scalpul și părul prin îndepărtarea uleiurilor naturale. Acest lucru, la rândul său, cauzează din nou căderea excesivă a părului.

Propilen glicol și propilparaben

Propilenglicolul și propilparabenul sunt adăugate în șampoane ca un umectant care ajută nutrienții să pătrundă prin scalp. Cu toate acestea, o concentrație mare de umectant poate irita scalpul, ducând la căderea părului. De asemenea, poate perturba echilibrul hormonal, ceea ce duce la o creștere redusă a părului.

Parfumuri

Parfumurile și coloranții artificiali ar trebui evitate întotdeauna, mai ales dacă ai pielea și părul sensibile. Deși lasă un miros plăcut după șamponare, acestea provoacă iritații severe ale scalpului și căderea părului.

Ftalați

Ftalații sunt adăugați în șampoane și produse cosmetice ca fixatori de parfum sau solvenți. Impactul ftalaților este similar cu cel al parfumurilor artificiale. Chiar și acești solvenți pot afecta negativ sănătatea scalpului și a părului, interferând cu sistemele hormonale, provocând căderea excesivă a părului. În plus, aceștia sunt, de asemenea, nocivi pentru atmosferă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...