Cât echipament militar occidental a fost, de fapt, distrus de ruși pe frontul ucrainean. Ce spun cifrele oficiale

Cât echipament militar occidental a fost, de fapt, distrus de ruși pe frontul ucrainean. Ce spun cifrele oficiale

În Rusia se vorbește despre faptul că aproape jumătate dintre tancurile occidentale (în primul rând Leopard) și vehiculele blindate ale Ucrainei au fost distruse. Cifrele spun însă cu totul altceva.

Tanc Leopard 2 FOTO Shutterstock

Cuvântul „contraofensivă” este unul pe care mass-media îl folosește mai mult decât aproape oricare altul în ultima perioadă. Aceasta se referă, evident, la contraofensiva Ucrainei. În același timp, evaluările a ceea ce se întâmplă pe front diferă dramatic.

Presa rusă vorbește despre faptul că aproape jumătate dintre tancurile occidentale (în primul rând Leopard) și vehiculele blindate ale Ucrainei au fost distruse. Mass media din Rusia difuzează imagini de confirmare. Unele dintre ele, însă, sunt ale acelorași vehicule filmate din unghiuri diferite, potrivit english.nv.ua .

Există însă înregistrări video și fotografii ale pierderilor suferite de ucraineni. Prin urmare, este posibilă o estimare cât mai aproape de adevăr a acestor pierderi. În timpul ofensivei, armata rusă a distrus un tanc Leopard 2A4 și două Leopard 2A6. Trei tancuri Leopard 2A4 și patru Leopard 2A6 au fost avariate și evacuate pentru reparații. Un alt Leopard 2A6 a fost avariat și neevacuat (încă).

În total, unsprezece vehicule au fost scoase din funcțiune . Dintre acestea, doar trei au fost distruse, iar unul a fost avariat și abandonat. Cele mai multe dintre aceste pierderi s-au datorat exploziilor minelor. Începând cu 30 mai 2023, 60 de tancuri Leopard au ajuns în Ucraina. Aici nu sunt incluse pachetele de ajutor anunțate ulterior (care includ cel puțin 8 Leopard 2 și 25 Leopard 1A5).

Ucraina a pierdut aproximativ 1/6 din tancurile de acest tip. Numărul este și mai mic pentru că trei vehicule au avarii minore (reparate pe teren). Cel puțin 30 de unități de AMX-10 franceze (numite și tancuri cu roți) au fost transferate în Ucraina. Dintre acestea, unul a fost distrus, două au fost avariate și abandonate, iar invadatorii ruși au jefuit unul dintre ele.

Există 90 de unități (50+40+număr necunoscut în iulie) de Pbv 501A suedez (modernizarea BMP-1 sovietic) și BWP-1 polonez (de asemenea, bazat pe BMP-1). Au fost confirmate nouă pierderi de acest tip (3 BWP-1 și 6 Pbv 501A). Șapte au fost distruse, iar soldații inamici au capturat două (câte unul de fiecare tip).

Pierderile totale sunt mai mici de 10%

Din cele 50 de vehicule de luptă suedeze destinate infanteriei (CV9040C) livrate, doar unul a fost avariat.

În ianuarie, a fost anunțat un pachet de 119 unități M2A2 Bradley. Au fost livrate un număr neprecizat de vehicule (martie-aprilie), 15, apoi 30 de vehicule în iunie, iar până la sfârșitul verii au fost anunțate alte 35 de vehicule. Astfel, din iulie 2023, au fost livrate cel puțin 164 de vehicule de luptă.

În urma luptelor, 18 au fost distruse, 23 au fost avariate (dar evacuate), iar 6 au fost avariate și abandonate. Acesta este un total de 48 de vehicule, sau 29% din totalul unităților livrate în iulie. Acesta este cel mai semnificativ număr de pierderi, dar cel puțin 23 vor fi repuse în funcțiune după reparații.

Peste 300 de unități de M113 au fost trimise în Ucraina. Din acest număr, 58 de vehicule, respectiv 19%, au fost lovite. Dintre acestea, 31 au fost distruse, iar 6 au fost capturate. Dacă evaluăm potențialul de lovire al Forțelor Armate ucrainene și îl comparăm cu declarațiile Forțelor Armate Ruse despre „ofensiva epuizată”, optimismul ocupanților ruși nu stârnește decât zâmbete .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?