Cât ține vremea caldă. Unde lovesc ploi puternice și în ce zone cresc temperaturile cel mai mult

Cât ține vremea caldă. Unde lovesc ploi puternice și în ce zone cresc temperaturile cel mai mult

După un episod de iarnă dezlănțuită la sfârșitul lunii martie, vremea se încălzește. Meteorologii spun însă că vremea frumoasă va ține doar câteva zile, pentru că săptămâna viitoare se anunță o nouă răcire. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în următoarele ore.

Vreme caldă, dar ploioasă FOTO Shutterstock

"La noi va avansa o masă de aer cald ce va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate. În zilele următoare va continua să se încălzească astfel încât temperaturile vor depăși în mare parte din țară 14-15 grade Celsius, până spre 18-19 grade Celsius, poate chiar 20 în extremitatea de vest și de sud a teritoriului. Cel mai cald va fi probabil sâmbătă, când vom avea și fenomene specifice instabilității atmosferice. Deci fenomene de vară, trecem de la ninsori la dezvoltări convective, la descărcări electrice, într-un interval destul de scurt de timp. Însă și acest pasaj de încălzire va fi tot de scurtă durată, va ține până în weekend, pentru că avem semnale, soluții ale modelelor, care ne sugerează o nouă răcire săptămâna următoare", a explicat meteorologul Alina Șerban, la Antena 3 CNN .

Mai cald în sud-vest

Vineri, 31 martie, vremea va continua să se încălzească în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în sud-vest, unde va deveni caldă pentru această dată.

"Vor fi înnorări şi ploi pe parcursul zilei în jumătatea de nord-est şi pe arii restrânse în rest, iar noaptea îndeosebi în vest şi nord-vest, unde şi cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 15-20 l/mp şi pe alocuri în celelalte regiuni. La munte, la altitudini mari, vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, iar local şi temporar şi în zonele joase de relief, îndeosebi din centrul şi sudul ţării", anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 10 şi 19 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 şi 10 grade Celsius. Dimineaţa şi noaptea izolat se va forma ceaţă.

În București, vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi temporar noros, iar mai ales în prima parte a zilei şi spre finalul nopţii probabilitatea de ploaie va fi ridicată. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări ziua. Temperatura maximă va fi de 17 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 6 și 8 grade Celsius.

Averse și temperaturi ridicate

Sâmbătă, 1 aprilie, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale, uşor mai ridicate doar în sud-est. Instabilitatea atmosferică va fi în creştere, astfel că înnorările vor fi temporar accentuate şi local va ploua. Vor fi mai ales averse, pe arii restrânse se vor semnala descărcări electrice, iar pe alocuri cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Izolat vor fi condiţii de grindină. La munte, la altitudini mari, vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, iar temporar şi în regiunile sudice. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 11 şi 21 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 10 grade Celsius, cu valori uşor mai scăzute în depresiunile Carpaţilor Orientali. Dimineaţa şi noaptea, izolat se va forma ceaţă.

Și în Capitală, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, dar şi uşor instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza, când vor fi averse, posibil însoţite şi de descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat ziua. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 5 și 8 grade Celsius.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”