Cât vom mai scoate, de fapt, din buzunar pentru avioanele de luptă F-35

Cât vom mai scoate, de fapt, din buzunar pentru avioanele de luptă F-35

Cu un cost estimat la 6,5 miliarde de dolari fără TVA, procesul de dotare cu avioane de luptă de generația a V-a americane F-35 Lightning II va fi cel mai scump program de înzestrare al Armatei Române, depășind net achiziția de sisteme Patriot, care costat 4 miliarde de dolari.

Avioanele F-35 sunt extrem de performante FOTO 56th Fighter Wing/ Senior Airman Devante Williams

Asta pentru că achiziția avioanelor de ultimă generație va veni și cu o serie de costuri suplimentare dacă luăm exemplul Forțelor Aeriene Germane-Luftwaffe, conform businessinsider.de .

Concret, Luftwaffe va achiziționa 35 de F-35 Lightning II care vor ajunge la baza aeriană Büchel din Renania-Palatinat în locul vechilor Panavia Tornado. Pentru adaptarea bazei la noile aeronave, Luftwaffe planificase cheltuieli de 525 de milioane de euro. Este vorba de construcția de noi simulatoare, stații de planificare a misiunilor și săli pentru întâlniri pre și post-zbor. Ulterior s-a ajuns la concluzia că estimarea costurilor este eronată și că acestea sunt cu 670 de milioane de euro mai mari. Sigur, costurile finale ale Luftwaffe sunt mai mari decât cele care vor fi achitate de Forțele Aeriene Române, pentru că dacă situația o va cere, F-35-urile germane ar putea fi echipate și cu arme nucleare americane, lucru, care, în principiu, nu se va întâmpla și cu avioanele noastre. Practic, standardele de siguranță ridicate cerute de SUA au adus „costuri extrem de mari pentru logistica șantierului”, conform businessinsider.de.

Drept urmare, nu putem da o cifră exactă a costurilor pentru amenajarea bazei în care vor opera cele 32 de avioane F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene Române, cu numai trei aparate mai puțin decât cele care vor ajunge la Luftwaffe, dar o putem estima pe la 6-700 de milioane de euro atunci când aceasta este predată „la cheie”.

Reamintim că, cel mai probabil, Forțele Aeriene Române vor achiziționa aeronave F-35A. Vorbim de un avion de vânătoare monoloc, multirol, cu tehnologie stealth (invizibil radar), cu un singur motor, conceput atât pentru misiuni de superioritate aeriană, cât și de asalt. Printre capabilitățile sale se numără și recunoaștere aeriană, bombardare strategică, supraveghere militară și războiul electronic. Aparatul se fabrică în trei variante, F-35A (cu decolare și aterizare convenționale), F-35B (cu decolare scurtă și aterizare verticală) și F-35C (adaptate pentru decolare și aterizare pe portavioane).

Ca sisteme de armament, F-35A dispune de un tun GAU-12/U 25 milimetri montat în interior cu 180 de lovituri, rachete aer-aer AIM-9 SIDEWINDER, AIM-120 AMRAAM și AIM-132 ASRAAM, dar și de armament aer-sol, adică Joint Direct Attack Munition (JDAM), Joint Standoff Weapon (JSOW), Small Diameter Bombs (SDB), rachete anti-blindaj Brimstone, Cluster Munitions (WCMD) și AGM 88 HARM (High Speed Anti-Radiation Missile).

De precizat că și exploatarea avioanelor F-35 este una destul de costisitoare, pe măsura performanțelor. Astfel, dacă o oră de zbor cu F-16 Fighting Falcon costă 26.927 de dolari, o misiune similară cu F-35 Lightning II consumă din buget 41.986 de dolari. Ca o paralelă, o oră de zbor cu MIG-21 LanceR costa MApN numai 6.500 de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”