Cătălin Predoiu, noul candidat al PNL la București. Marian Munteanu a fost RETRAS

Cătălin Predoiu, noul candidat al PNL la București. Marian Munteanu a fost RETRAS

Marian Munteanu isi retrage candidatura din cursa electorala pentru Primaria Generala a Capitalei. Anuntul a fost facut de Munteanu intr-o conferinta de presa la sediul PNL. Catalin Predoiu a anuntat ulterior, dupa o interventie a presedintelui de onoare al PNL Mircea Ionescu-Quintus, ca isi asuma sa candideze pentru Primaria Generala, urmand ca joi sa ceara votul partidului pentru aceasta candidatura.

Declaratii Catalin Predoiu: 

Sunt onorat sa va anunt ca dupa ce ne-am consultat impreuna in PNL, am decis sa imi asum candidatura la primaria generala a Capitalei.

Sunt foarte emotionat, nu va ascund, dar gandurile mele sunt extrem de limpezi si vointa mea extrem de hotarata.

Ma angajez in fata tuturor bucurestenilor, in fata membrilor PNL si ai dreptei in general, ca voi concura cu toata energia si competenta mea pentru victoria PNL, pentru victoria dreptei.

Bucurestiul are nevoie de o administratie europeana, cinstita.

In 2018 aniversam 100 de ani de la Marea Unire.
In 2019 Bucurestiul va fi capitala unui stat care va prelua presedintia UE.

Pana atunci vom rezolva impreuna toate problemele orasului.
Bucurestenii au nevoie de infrastructura, de scoli si gradinite mai multe, de un sistem sanitar modern si performant.

Bucurestiul e un oras unde cultura si credintele sunt la ele acasa.
Azi bucurestenii sunt batjocoriti in trafic, sufocati de o administratie ineficienta, platesc un cost al vietii mult prea ridicat fara a primi servicii de calitate.
Va chem alaturi de mine ca sa ne schimbam cu totii viata in bine.
Maine voi cere partidului votului pentru aceasta candidatura.
Le cer liberalilor sa fie alaturi de mine, sa fie invingatori.
Le cer sa invingem din nou, asa cum am facut in 2014 pentru ca, da, vom invinge.
Raman atasat viziunii mele de a deschide partidul spre societatea civila, de a ne uni fortele cu oameni din societatea civila.
Ii adresez lui Ciprian Ciucu invitatia de a veni alaturi de mine.

Declaratii Mircea Ionescu-Quintus:

Mi-am inchipuit ca nu e deloc usor intai sa vorbesc dupa dl Marian Munteanu, pe care il cunosct din Piata Universitatii, si care a facut un gest cum rareori se intampla printre noi, noi romanasii.

Am pierdut un primar si am castigat un membru de valoare al PNL.

Aceasta este credinta mea, mai ales dupa indelungata discutie telefonica pe care dl Munteanu a avut bunavointa sa ma sune si sa lamurim lucrurile.

Am o datorie de onoare.
Mi-am dat seama ca dl Munteanu ia in considerare fata de aceasta atmosfera pe care eu nu o inteleg, de ostilitate, impotriva unui om de care eu nu mai stiam nici de bine nici de rau, dupa ce l-am cunoscut un Piata Universitatii.
Am fost doborat de fel de fel de intrebari in legatura cu persoana dansului.
Am spus ca eu nu l-am votat impotriva.
Chestia cu securitatea? Eu am luptat doi ani, dar discutia pe care am avut-o prieteneste cu dl Munteanu de la care am inteles ca e profund afectat de reactia publica.
Sa stiti ca cine a lucrat de aici a stiut unde trebuie sa dea la baza.
I-am spus singura solutie pentru care nu avem niciun temei sa va retragem increderea noastra si candidatura, numai un gest de inalta tinuta omeneasca si boiereasca, as zice, in sensul bun al cuvantului, e sa faceti dvs acest gest.
Stiu ca nu e usor sa va cer, dvs hotarati.

E de datoria mea ca presedinte de onoare sa-i spun dl Munteanu ca gestul sau ma onoreaza si pe mine, ca il asigur de intreaga mea pretuire si sunt convins ca vor veni imprejurari nu intr-un viitor foarte indepartat de a putea sa colaboram.
Va felicit pentru gestul dvs

18.00 Marian Munteanu, după şedinţa cu liderii PNL:

Dragi bucureşteni, stimaţi compatrioţi. A fost o săptămâna deosebită. Mi-aş fi dorit ca în aceste zile să pot să vă prezint ideile care stau la baza programului meu. Mi-aş fi dorit să vorbim despre multele probleme din Bucureşti. Împrejurările au făcut să trebuiască la o mulţime de lcururi, multe dintre ele lipsite de substanţa. Dar, asta e viaţa. Vreau să vă spun din capul locului că nimic din ceea ce s-a spus nu e de natură a mă incrimina în mod real.

Am puterea să lupt împotriva acestor atacuri. Am suficiente argumente şi voi acţiona ca toate acele acuzaţii să-şi dovedească netemeinicia. Singurul meu obiectiv în această intervenţie a fost binele Bucureştenilor. D-aia am răspuns invitaţiei PNL.

Din nefericire, această campanie nu a fost întâmpinată de toată lumea aşa cum a trebuit. Au fost unii care s-au demobilizat. Alţii au dat credit anumitor acuzaţii. S-a ajuns până acolo încât candidaţi de Primării s-au desolidarizat de campania mea.

Când un partid de o asemenea importanţă îţi face o propunere. Eu am spus din capul locului, eu vin să ajut, să sprijin, cu tot ce pot.. În momentul în care echipa e pusă în primejdie datoria mea e să acţionez şi să nu contribui la adâncirea unor disensiuni. Din acest punct de vedere am avut discuţii în ultimele două zile cu liderii partidului, cu reprezentanţii de sectoare în încercarea de a găsi o formulă eficientă. Din păcate a fost dificil să găsim o formulă de unitate.

 În consecinţă am consimţit să-mi retrag candidatura. Am acceptat această chestiune şi sunt convins că PNL va găsi o soluţie pentru a păstra unitatea la Bucureşti şi pentru a oferi bucureştenilor un proiect bun, util şi câştigător.

Sunt mai bine de 30 de ani de când am avut ca obiectiv al vieţii mele susţinerea unor valori care sunt importante: ale identităţii, ale corectitudinii, ale muncii, ale performanţei. Îi asugur pe toţi oamenii care vor intra în această campanie că vor avea tot sprijinul pe tărâmul acestor valori.

Intrucat intram curand intr-o perioada de pregatire in asteptarea marii noastre sarbatori, a invierii Domnului, va urez tuturor pace si sanatate, familiei si prietenilor, sa dea Dumnezeu ca orasul nostru sa cunoasca o dezvoltare, un avant pentru a iesi odata din aceasta situatie in care tara noastra se afla de prea multi ani. Doamne ajuta!

Intrebari: 

1. Mai candidati?

M.Munteanu: 

Mi-au spus ca se strang semnaturi pentru mine, se pare ca foarte multe.

Cand PNL m-a invitat in aceasta pozitie - eu venisem sa ajut un candidat liberal - dar sa stiti ca eu cand sunt primit in casa cuiva sunt un om de onoare, nu vreau sa ii iau casa.
Am spus din prima zi ca sunt un om corect.
Am sa ma ocup de problemele pe care le-au fluturat unii si altii.
Voi fi in continuare un prieten al PNL, sunt foarte multi oameni de calitate, chiar si printre cei care s-au desolidarizat.
Tot ce s-a spus impotriva mea va fi demontat si dovedit.
Sa nu creada cineva ca au terminat cu mine.
Nu am sa fac niciun gest care sa aduca prjudicii PNL, dimpotriva.
Eu sustin solutii bune pentru Bucuresti.
Continui sa fiu convins ca PNL e cel mai puternic partid din Romania si e cea mai buna sansa pe care Bucurestiul o are de a furniza o solutie pentru Primaria generala.
Abia am venit, oamenii m-au primit, am construit un program, asta e

2. Veti ramane in PNL?

M. Munteanu: E o chestiune asupra careia va trebui sa reflectez.

3. Despre CNSAS

M. Munteanu:

O sa aveti surprize mari de tot si foarte neplacute pentru toti cei care au facut vanzoleala asta.
Ne vom ocupa de ei la momentul potrivit.
Am spus de la bun inceput, activitatea mea publica in romania e destul de cunoscuta.
Nu era un secret pentru nimeni ca sunt acuzat ba de aia, ba de ailalta.
Dintre atacatorii aceia ONG-isti poate a fost multa panica, ei stiau ca voi da cu ei de pamant si ca se va termina cu furatul banilor.
Cat dureaza campania electorala nu am sa ma ocup de aceste chestiuni, nu am sa fac rau unui partid care s-a purtat la nivelul conducerii ireprosabil cu mine.
Daca as candida acum ca independent? Pai as castiga, dar cum sa fac asa ceva?
Eu am luptat contra securitatii, si in momente in care era foarte greu sa lupti.
Vorbitorii astia care sunt mari luptatori pe net sa ma lase in pace.
Habar nu au ce faceam noi in comunism si cum ne riscam noi libertatea, si a familiilor noastre.
Daca erai baiat bun luai doi ani.
Eu nu stau sa dau socoteala unor indivizi care nu stiu sa lege doua vorbe.
Ei vorbesc in numele cetatenilor?!
Dau socoteala in fata partidului.
Ma refer la nu stiu ce societate cu ceva Curata (Romania Curata, n.r.)

4. Reprosati colegilor ca nu v-au aparat suficient?

M. Munteanu:
Nu le reprosez absolut nimic.
Conducerea partidului a facut tot posibilul sa rezolve aceasta situatie.
Am fost total de acord sa fac si eu acest lucru pentru a depasi momentul si a merge mai departe.
Mi s-a reprosat ca nu stiu ce am facut acum 20 si ceva de ani.
Orice presiune ar fi asupra mea e de pomana, dar sunt altii care poate au fost influentati de unii, care au venit cu o hartiuta, chestii care s-au facut si pe vremea dl Iliescu.

5. Cine v-a invitat sa candidati?

M.Munteanu:

Dl Atanasiu. Cu dansul am avut prima discutie, dansul m-a invitat in fata conducerii partidului, am acceptat cu placere si a inceput tsunami.

Discutia pe care am avut onoarea sa o port cu dl presedinte a fost cu 7-8 luni in urma, era vorba de Gala societatii civile

6. Despre acuzatiile de colaborare cu securitatea

M.Munteanu: Sa le publice, s-au mai publicat.

Sunteti tanara, aveti mare noroc ca nu ati trait in vremea aia

17.53 Potrivit unor surse politice, Cătălin Predoiu a fost convins de liderii PNL să accepte candidatura la Primăria Capitalei. Decizia este cu atât mai neaşteptată cu cât Predoiu a refuzat în repetate rânduri să-şi asume candidatura. Întrebat dacă Predoiu ar fi candidatul PNL la Bucureşti, Teodor Atanasiu, şeful de campanie al PNL, a răspuns: „Dacă nici liderul PNL Bucureşti nu e bun, atunci cine?“

17.27 Marian Munteanu a fost convins să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei, potrivit unor surse politice. PNL caută în acest moment un nou candidat

Citeste mai mult: adev.ro/o5xbdf

16.30 M10 anunță retragerea sprijinului pentru Ciprian Ciucu din cauza negocierilor cu PNL!

16.15 Declarația lui Marian Munteanu la intrarea în ședință

Marian Munteanu a declarat miercuri, inainte de a intra intr-o sedinta cu conducerea PNL, ca nu ii este frica de nimic si le-a cerut ziaristilor, inainte de a comenta despre candidatura sa la Primarie, sa il lase sa mearga "sus sa vad ce se intampla".

"Nu multi rezista la presiune. presiunile astea sunt fleacuri. eu nu am o problema legata de nimic. Nu au ce sa imi reproseze, vin cu lucruri marunte, de acum 20 de ani. nu imi e frica, nu imi e teama.

Am pierdut 10 zile pe lucruri mărunte. Nu am ce să dovedesc că nu sunt. Trebuia să depun candidatura astăzi. Nu are ce să îmi impute cineva. Eu nu am furat. Instituţia prezidenţială nu se implică în aceste situaţii. Eu sunt un om corect şi am venit să ajut. Şi acum doresc să ajut. Nu am venit să candidez pentru mine. Vreau să îi ajut pe bucureşteni. Am venit cu inima deschisă. Am prevăzut că vor urma multe atacuri, dar pentru unii e o încercare prea grea. După ce discut cu conducerea partidului, discutăm ce doriţi. Vedem în două ore dacă mai candidez. Nu îmi e frică, nu am lucruri care să îmi fie imputate", a spus Munteanu.

12.20: PNL a anunţat că Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Mircea Ionescu Quintus şi Marian Munteanu susţin o conferinţă de presă la ora 18.00.

11.30: Răzvan Sava, candidatul PNL la primăria Sectorului 4, a anunţat că îşi va depune azi candidatura, la ora 13.00.

De asemenea, Colegiul National de Studiere a Arhivelor Securitatii urmeaza sa analizeze joi doua cereri privind calitatea pe care Munteanu o are in dosarul sau, aflat la arhive din 2006, a precizat pentru HotNews.ro Dinu Zamfirescu, membru CNSAS.

O cerere a fost depusa de PNL pe data de 18 aprilie - luni.

A doua a fost depusa de Societatea Academica din Romania, prin intermediul Alinei Mungiu Pippidi, chiar miercuri, 20 aprilie. Cererea a fost determinata de faptul ca Munteanu a refuzat sa semneze declaratia de integritate lansata de Romania Curata

Redam textul publicat de Romania Curata, platforma infiintata de Mungiu Pippidi:

"In contextul informatiilor aparute in presa referitoare la o posibila colaborare cu Securitatea a lui Marian Munteanu, Societatea Academica din Romania si Romania Curata au facut o sesizare oficiala la CNSAS pentru clarificarea situatiei candidatului PNL la Primaria Capitalei. Acest demers vine si in contextul in care Marian Munteanu a refuzat sa semneze si declaratia de integritate lansata de Romania Curata pentru totii candidatii la alegerile locale, declaratie in care si-ar fi asumat mai multe criterii de integritate, inclusiv faptul ca nu a fost colaborator al fostei Securitati."

Textul sesizarii:

"Domnule presedinte al CNSAS,

In baza ordonantei de urgenta nr. 24 din 5 martie 2008, privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, Societatea Academica din Romania va solicita sa ne informati in legatura cu existenta sau inexistenta calitatii de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia, in sensul prezentei ordonantei de urgenta, a lui Marian Teofan Dragos Munteanu, fondator si membru in Consiliul Director al Fundatiei 'Euxinus', inregistrata in Registrul National ONG, in categoria 'Fundatii' la pozitia 13257.

Ne intemeiem cererea pe dispozitiile articolului 3, litera y din ordonanta de Urgenta nr 24/ 5 martie 2008 care precizeaza: 'Pentru a asigura dreptul de acces la informatii de interes public, orice cetatean roman, cu domiciliul in tara sau in strainatate, precum si presa scrisa si audiovizuala, partidele politice, organizatiile neguvernamentale legal constituite, autoritatile si institutiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, in legatura cu existenta sau inexistenta calitatii de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia, in sensul prezentei ordonante de urgenta, a candidatilor la alegerile prezidentiale, generale, locale si pentru Parlamentul European, precum si a persoanelor care ocupa urmatoarele demnitati sau functii:

y) persoanele cu functii de conducere, inclusiv membru al consiliului de administratie in regii autonome, companii si societati nationale, societati comerciale avand ca obiect activitati de interes public sau strategic, precum si membrii conducerii fundatiilor, asociatiilor si filialelor care activeaza pe teritoriul Romaniei, inclusiv fondatorii acestora;

In atentia presedintelui Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii"

PNL va avea miercuri o serie de sedinte la nivelul conducerii, au precizat marti seara surse din partid, urmate de o conferinta de presa sustinuta de copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga.

Acestia s-au intalnit marti, la sediul partidului, cu Marian Munteanu, care a plecat in jurul orei 19.30. Copresedintii au ramas in sediu, unde li s-au alaturat Catalin Predoiu, presedintele PNL Bucuresti, si Teodor Atanasiu, seful de campanie electorala in Capitala si cel care i-a propus lui Munteanu sa candideze din partea PNL, care, in paralel, luasera parte la sedinta de campania pe Bucuresti.

La plecarea din sediu, dupa ora 21.00, intrebat de jurnalisti daca s-a discutat despre retragerea lui Munteanu, Blaga a raspuns: "Discutam maine".

Vom reveni cu amanunte in cursul zilei pe masura ce acestea apar



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…