Catastrofă climatică în Antarctica. Cel puțin 10.000 de pinguini împărat au murit după ce s-a rupt gheața

Catastrofă climatică în Antarctica. Cel puțin 10.000 de pinguini împărat au murit după ce s-a rupt gheața

În Antarctica a fost observată o dispariție catastrofală a puilor de pinguin împărat, estimându-se că până la 10.000 de pui au fost uciși. Gheața pe care se aflau puii de pinguin s-a topit și s-a destrămat înainte ca aceștia să-și dezvolte penele impermeabile necesare pentru a înota în ocean. Astfel, experții spun că cel mai probabil, păsările s-au înecat sau au murit înghețate.

A fost observată o dispariție catastrofală a puilor de pinguin împărat FOTO Shutterstock

Evenimentul, care a avut loc la sfârșitul anului 2022, s-a produs în vestul continentului. Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey (BAS), a declarat că această dispariție a fost un semn prevestitor al lucrurilor care vor urma.

Se preconizează că peste 90% din coloniile de pinguini împărat vor fi aproape dispărute până la sfârșitul secolului, pe măsură ce gheața continentului se va topi din cauza schimbărilor climatice.

„Pinguinii împărați depind de gheață pentru ciclul lor de reproducere; este platforma stabilă pe care o folosesc pentru a-și crește puii. Dar dacă această gheață nu este atât de extinsă pe cât ar trebui sau se sparge mai repede, aceste păsări au probleme”, a declarat el pentru BBC .

„Există o speranță: putem reduce emisiile de carbon care provoacă încălzirea. Dar dacă nu o facem, vom conduce aceste păsări iconice și frumoase în pragul extincției”.

Cercetătorii au urmărit cinci colonii în sectorul Mării Bellingshausen - în Insula Rothschild, Verdi Inlet, Insula Smyley, Peninsula Bryan și Pfrogner Point.

Cu ajutorul sateliților Sentinel-2 ai UE, ei au putut observa activitatea pinguinilor din excrementele, sau guano, pe care aceștia le lasă pe gheața albă a mării.

Aceste pete maro sunt vizibile chiar și din spațiu.

Păsările adulte sar pe gheața mării în jurul lunii martie, când se apropie iarna din emisfera sudică. Ele se curtează, se împerechează, depun ouă, clocesc aceste ouă și apoi își hrănesc puii în lunile următoare, până când este timpul ca aceștia să-și croiască propriul drum în lume.

Acest lucru se întâmplă în mod normal în jurul lunii decembrie/ianuarie, când noile păsări se îndreaptă spre ocean.

Dar echipa de cercetare a urmărit cum gheața s-a fragmentat în noiembrie, înainte ca mii de pui să fi avut timp să învețe să înoate.

Ca urmare, patru dintre colonii au suferit un eșec total al reproducerii. Doar cea mai nordică colonie, de pe insula Rothschild, a avut succes.

Între 2018 și 2022, aproximativ o treime din cele peste 60 de colonii de pinguini împărat cunoscute au fost afectate într-un fel sau altul de diminuarea extinderii gheții. Specialiștii spun că aceste schimbări au loc din cauza încălzirii globale.

„Ne așteptam la schimbări, dar nu cred că ne așteptam la atâtea schimbări, atât de repede”, a declarat un expert. În prezent, această specie este clasificată ca fiind „aproape amenințată”, însă experții au propus să se treacă la nivelul următor, „vulnerabilă”, din cauza pericolului pe care îl reprezintă schimbările climatice pentru modul lor de viață.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat