Catastrofă feroviară în Grecia. Ultima conversație dintre mecanicul trenului și șeful de gară care a trimis spre moarte 57 de oameni

Catastrofă feroviară în Grecia. Ultima conversație dintre mecanicul trenului și șeful de gară care a trimis spre moarte 57 de oameni

În timp ce bilanțul dezastrului feroviar din Grecia a ajuns la 57 de morți, au apărut înregistrările ultimei conversații între mecanicul trenului și șeful gării din Larissa, care l-a trimis pe linia greșită.

FOTO Profimedia

Prima conversație este între șeful de gară din Larissa și mecanicul trenului Intercity care venea de la Salonic, notează CNN.

Șeful de gară îi spune trenului 62 să meargă înainte, în mod normal, mecanicul garniturii de pasageri neavând niciun motiv să pună la îndoială instrucțiunea, relatează presa elenă.

Mecanicul trenului: Larissa mă aude?

Șeful de gară: Da, te aude. Cu nr. 47 treceți de semaforul roșu până la stația Nei Poroi.

Mecanicul trenului: Vasili, plec?

Șeful de gară: Pleacă, pleacă.

Mecanicul trenului: Ok, o seară bună.

Ordinul care a pecetluit soarta a zeci de oameni fusese dat de șeful gării Larissa cu ceva timp înainte. A cerut unui subaltern să schimbe manual un macaz, deoarece un tren local se blocase și trebuia mutat de pe linia principală. Doar că șeful de gară nu a mai dat ordinul să fie mutat macazul înapoi, potrivit Digi24.

Subaltern: Vasili, să schimb poziția macazului?

Șeful de gară: Nu, nu schimba poziția pentru că vine 1564.

Subaltern: Ok, o să las așa, pe diagonală.

Așa au ajuns cele două trenuri pe aceeași linie.

Accidentul, surprins de o cameră de supraveghere

O cameră de supraveghere a surprins momentul șocant al coliziunii dintre trenul de pasageri și cel de marfă de lângă Tempe-Grecia.

Din ceea ce se poate vedea în înregistrare, trenul de marfă care se îndrepta spre Larissa și trenul de pasageri care a pornit la ora 19:22 din Atena se află pe aceeași linie, circulând cu 166 km/h și nu pot evita coliziunea, vagoanele fiind apoi cuprinse de flăcări.

„Este cel mai dificil moment atunci când nu salvezi vieți și recuperezi cadavre. Nu este ceva ce ne place, nu este ceva ce ne dorim, dar este ceva ce va rămâne în memoria noastră întotdeauna, indiferent cât de mult încercăm să scăpăm”, a spus voluntarul Crucii Roșii, Konstantinos Imanimidis.

Șeful de gară din Larissa era în funcție doar de o lună

Șeful gării din Larissa , care este și suspectul numărul unu a fost pus sub acuzare și are termen până sâmbătă să depună mărturia și să își pregătească apărarea. Avocatul acestuia a mărturisit că este distrus și că își acceptă vina, dar a afirmat că nu este singurul responsabil pentru tragedie.

Acuzatul este absolut devastat. Este un pic cam devreme pentru declarații, deoarece nu avem întregul dosar. Dar el și-a asumat partea de vină, conform cu responsabilitatea pe care o avea. Ce vreau să spun acum este că nu ar trebuie să ne uităm la copac și să nu vedem toată pădurea”, a declarat avocatul bărbatului de 59 de ani.

Potrivit sursei citate, șeful de gară era în funcție doar de o lună - abia dăduse examenele necesare.

Cu toate acestea, sindicaliștii greci dau vina pe toate guvernele din ultimii ani și oferă o nouă explicație pentru tragedie: pe linia Atena - Salonic, mai precis pe tronsonul unde a avut loc tragedia, nu există sistem electronic de semnalizare sau semafoare, iar controlul traficului se face prin stația radio sau chiar prin telefonul mobil. Practic, aparatele de semnalizare există fizic, dar nu funcționează de ani de zile, deoarece cablurile au fost furate ca să fie duse la fier vechi și nu au fost înlocuite.

Proteste violente în Grecia

Aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat joi seara la Salonic, nordul Greciei, pentru a protesta împotriva erorilor care au dus la catastrofa feroviară de marţi seara.

Manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov, dar „calmul a revenit acum", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Salonic, al doilea oraş al ţării.

Alte aproximativ 700 de persoane, conform poliţiei, s-au adunat joi seară în faţa sediului companiei elene de căi ferate Hellenic Train, la Atena. Manifestanţii au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor, printre care numeroşi tineri, ale acestei coliziuni frontale între două trenuri în centrul Greciei, scrie Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...