Câte calorii are o roșie

Câte calorii are o roșie

Banala roșie este principala sursă de licopen, un atioxidant care a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate. Cel mai important dintre ele este acela că reduce riscul apariției unor tipuri de cancer. De asemenea, reduce riscul unor boli cardiovasculare.

Roșii FOTO Shutterstock

Roșia (Solanum lycopersicum) este un fruct originar din America de Sud. În ciuda faptului că din punct de vedere botanic este un fruct, este în general consumată și preparată ca o legumă. Roșia este o sursă excelentă de vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina K.

La maturitate, roșiile pot fi, de asemenea, într-o varietate de culori, inclusiv galben, portocaliu, verde și violet. Mai mult, există multe subspecii de roșii cu forme și gusturi diferite.

Conținutul de apă al roșiilor este de aproximativ 95%. Celelalte 5% constau în principal din carbohidrați și fibre, indică Health Line .

Substanțele nutritive dintr-o roșie crudă mică (100 de grame)

Calorii: 18

Apă: 95%.

Proteine: 0,9 grame

Carbohidrați: 3,9 grame

Zahăr: 2.6 grame

Fibre: 1.2 grame

Grăsimi: 0.2 grame

Carbohidrații reprezintă 4% din roșiile crude, ceea ce înseamnă mai puțin de 5 grame de carbohidrați pentru un exemplar mediu (123 de grame). Zaharurile simple, cum ar fi glucoza și fructoza, reprezintă aproape 70% din conținutul de carbohidrați.

Roșiile sunt o sursă bună de fibre, furnizând aproximativ 1,5 grame per roșie de dimensiuni medii. Majoritatea fibrelor (87%) din roșii sunt insolubile, sub formă de hemiceluloză, celuloză și lignină.

Roșiile sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale. Iată ce care este conținutul unei roșii în vitamine și minerale.

Vitamina C. Această vitamină este un nutrient esențial și un antioxidant . O roșie de mărime medie poate furniza aproximativ 28% din doza zilnică de referință (RDI).

Potasiu. Un mineral esențial, potasiul este benefic pentru controlul tensiunii arteriale și pentru prevenirea bolilor de inimă.

Vitamina K1. Cunoscută și sub numele de filochinonă, vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.

Folat (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, folatul este important pentru creșterea normală a țesuturilor și pentru funcția celulară. Este deosebit de important pentru femeile însărcinate.

Alți compuși vegetali

Conținutul de vitamine și compuși vegetali din roșii poate varia foarte mult între soiuri și perioadele de prelevare a probelor.

Un pigment roșu și antioxidant, licopenul a fost studiat pe scară largă pentru efectele sale benefice asupra sănătății.

Un antioxidant care dă adesea alimentelor o nuanță galbenă sau portocalie, betacarotenul este transformat în vitamina A în corp.

Găsit în coaja roșiilor, s-a demonstrat că acest flavonoid scade inflamația și protejează împotriva diferitelor boli, în testele făcute pe șoareci.

Fiind un compus antioxidant puternic, acidul clorogenic poate scădea tensiunea arterială la persoanele cu niveluri ridicate.

De ce sunt roșiile roșii

Clorofilele și carotenoidele, cum ar fi licopenul, sunt responsabile pentru culoarea bogată a roșiilor.

Când începe procesul de coacere, clorofila (verde) este degradată și carotenoidele (roșii) sunt sintetizate.

Ce este licopenul

Licopenul, carotenoidul cel mai abundent în roșiile coapte, este deosebit de notabil în ceea ce privește compușii vegetali ai fructului. Se găsește în cele mai mari concentrații în pieliță. În general, cu cât roșia este mai roșie, cu atât mai mult licopen are.

De asemenea, cantitatea de licopen din produsele procesate pe bază de roșii este adesea mult mai mare decât cea din roșiile proaspete.

Alte alimente din dietă pot avea un efect puternic asupra absorbției de licopen. Consumul acestui compus vegetal împreună cu o sursă de grăsimi poate crește absorbția de până la patru ori. Cu toate acestea, nu toată lumea absoarbe licopenul în același ritm.

Chiar dacă produsele din roșii procesate sunt mai bogate în licopen, este totuși recomandat să consumați roșii proaspete, întregi, ori de câte ori este posibil.

Beneficiile pentru sănătate ale roșiilor

  • Efecte benefice asupra pielii

Consumul de roșii și de produse pe bază de roșii a fost asociat cu o mai bună sănătate a pielii și cu un risc mai mic de boli de inimă și de cancer.

Bolile de inimă - inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale - reprezintă cea mai frecventă cauză de deces din lume. Un studiu efectuat pe bărbați de vârstă mijlocie a asociat nivelurile scăzute de licopen și betacaroten din sânge cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

Tot mai multe dovezi din studiile clinice sugerează că suplimentarea cu licopen poate ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău).

Studiile clinice privind privind consumul de roșii indică beneficii împotriva inflamației și a markerilor de stres oxidativ. De asemenea, acestea arată un efect protector asupra stratului interior al vaselor de sânge și pot scădea riscul de coagulare a sângelui.

Cancerul este creșterea necontrolată a celulelor anormale care se răspândesc dincolo de limitele lor normale, invadând adesea alte părți ale corpului.

Studiile observaționale au observat legături între roșii - și produsele pe bază de roșii - și mai puține cazuri de cancer de prostată, de plămâni și de stomac.

Deși conținutul ridicat de licopen este considerat responsabil pentru mai multe beneficii pentru sănătate, este nevoie de cercetări de înaltă calitate pe oameni pentru a confirma cauza acestor beneficii.

Un studiu efectuat pe femei arată că o concentrație ridicată de carotenoizi - care se găsesc în cantități mari în roșii - poate proteja împotriva cancerului de sân.

De ce nu au gust roșiile din comerț

Atunci când roșiile încep să se coacă, ele produc un hormon gazos numit etilenă.

Roșiile cultivate în scop comercial sunt recoltate și transportate în timp ce sunt încă verzi și imature. Pentru a le face roșii înainte de vânzare, companiile alimentare le pulverizează cu gaz etilenă artificial. Acest proces inhibă dezvoltarea aromei naturale și poate duce la roșii fără gust.

Prin urmare, roșiile cultivate la nivel local pot avea un gust mai bun, deoarece li se permite să se coacă în mod natural.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?