Câte HIMARS are România și când ajung ultimele sisteme în țară. Armata deține inclusiv celebrele rachete ATACMS ce lovesc la 300 km distanță

Câte HIMARS are România și când ajung ultimele sisteme în țară. Armata deține inclusiv celebrele rachete ATACMS ce lovesc la 300 km distanță

România are în derulare mai multe programe de înzestrare cu tehnică de ultimă generație. Iar unul din acestea se referă la lansatoarele de artilerie HIMARS, devenite cu adevărat celebre la nivel mondial în războiul împotriva Ucrainei declanșat de Federația Rusă, scrie defenseromania.ro.

Amintim că România a semnat un contract în 2019 cu Lockheed Martin pentru furnizarea a trei sisteme HIMARS, fiecare sistem având disponibile 18 lansatoare de rachete.

Astfel, în total, Armata noastră va deține 54 de lansatoare multiple HIMARS, devenite cu adevărat celebre după ce au fost livrate ucrainenilor care au reușit să facă ravagii printre trupele ruse de ocupație, „vioara întâi” pentru stoparea avansului rus și ulterior a contraofensivei reușite din 2022, fiind reprezentată de HIMARS.

HIMARS reprezintă o versiune mai ușoară și mai mobilă a sistemului M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS), fiind capabil să lanseze atât rachete ghidate, cât și proiectile de artilerie neghidate.

Câte lansatoare HIMARS din cele 54 au ajuns în România și când vor fi livrate ultimele lansatoare? Armata dispune și de celebrele rachete ATACMS pentru HIMARS, cu rază de acțiune de 300 kilometri

2. Tragere cu... (himars-romania_81997100.jpg)

Tragere cu un sistem HIMARS al României Sursă foto: Forțele Terestre Române

În cursul zilei de ieri Ministerul Apărării Naționale (MApN), într-un comunicat de presă în care anunța vizita ministrului Angel Tîlvăr la la Brigada 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, a făcut câteva referiri interesante și despre programul HIMARS.

Aflăm așadar din subsidiarul comunicatului că în prezent au fost deja livrate două sisteme HIMARS, deci 36 lansatoare de artilerie din cele 54. Totodată, anul acesta urmează să fie livrate și ultimele 18 de către partenerul american, fapt ce va conduce la închiderea cu succes a programului de înzestrare cu HIMARS.

„România a achiziționat, în baza Legii nr. 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin cu foc indirect”, aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”, trei sisteme HIMARS produse de compania Lockheed Martin. Primele două au fost primite în 2021 și 2023, urmând ca cel de-al treilea să fie livrat anul acesta, arată MApN.

Lansatoarele HIMARS folosite de Forțele Terestre Române trag atât cu proiectile reactive cu raza de acțiune de 70 de km, cât și cu rachete ATACMS care pot lovi ținte la o distanță maximă de 300 km.

Celebrele rachete ATACMS au fost parte a unei lungi controverse ca urmare a tergiversării livrărilor către Ucraina de către Washington, americanii temându-se că partea ucraineană va lovi cu rachetele americane adânc în interiorul teritoriului rus ceea ce ar putea duce la escaladarea conflictului.

3. Lansator m... (himars_85900600.png)

Lansator multiplu de rachete HIMARS. Photo source: Lockheed Martin

Lansatoarele HIMARS sunt montate pe un șasiu de camion 6x6, ceea ce le conferă o mobilitate superioară pe terenuri variate și permite o desfășurare rapidă a tehnicii. Mobilitatea a fost principalul avantaj al HIMARS în fața ocupantului rus în Ucraina. Sistemul permite o reîncărcare rapidă a lansatorului, fiind operațional din nou în doar câteva minute după tragere.

HIMARS a demonstrat o eficiență considerabilă în conflicte recente, inclusiv în operațiuni din Orientul Mijlociu și în Ucraina. În Ucraina, HIMARS a fost utilizat cu succes pentru a lovi ținte strategice ale forțelor rusești, cum ar fi depozitele de muniție și centrele de comandă, datorită preciziei sale și a capacității de a lovi ținte la mare distanță.


Citește și:

populare
astăzi

1 Nu, nu este o fantomă ceea ce vedeți, este noul coșmar al Rusiei și Chinei...

2 Teorii ale conspirației după inundațiile catastrofale din Spania

3 Adevărul despre poziția misionarului

4 Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația

5 Foarte interesante amănunte...