Câte mașini existau în România în urmă cu 119 ani, când s-a înființat Automobil Clubul Român

Câte mașini existau în România în urmă cu 119 ani, când s-a înființat Automobil Clubul Român

Primul președinte ACR a fost Prințul George Valentin Bibescu, fiu al domnului Țării Romanești, Gheorghe Bibescu, și al principesei Zoe Basarab Brâncoveanu, cunoscut diplomat, automobilist, aviator, sportiv și membru remarcabil al armatei.

Mașini de epocă - arhiva foto

Înființat la 5 aprilie 1904, Automobil Clubul Român se înscrie în istoria universală între primele 10 cluburi naționale seculare din Europa și între primele 14 cluburi din mișcarea automobilistică mondială.

Ziarul Universul din 6 aprilie 1904 anunța înființarea Automobil Clubului Român cu următorul text: „Aseară a avut loc la Otelul Bulevard o întâlnire a mai multor amatori care au pus bazele unei societăți automobilistice.”

Treptat, automobilele devin tot mai multe, ajungându–se în anul 1904, la 41 de exemplare. Ca urmare, la 5 aprilie 1904, se înfiinţează Automobil Clubul Român cu 27 de membri, iar la 10 aprilie se publică şi Regulamentul de circulaţie, cu 14 articole“, prezintă Eugen Şendrea în lucrarea „Istoria pe palcul tuturor“.

George Valentin Bibescu , s-a născut în Bucureşti la 22 martie 1880, fiind fiul prinţului Gheorghe Bibescu. În anul 1902, el a pus bazele Automobil Clubului Roman, unde activat apoi ca preşedinte mai bine de două decenii. Atras de farmecul zborului, George V. Bibescu s-a consacrat acestuia încă din timpurile eroice ale începuturilor aviatice. După ce s-a iniţiat în Franţa în practicarea ascensiunilor cu balonul liber, a cumpărat unul din acestea, pe care l-a numit „România”. A obţinut brevetul internaţional de pilot nr. 20 urmând unor celebrităţi ca: Blériot (nr.1), Farman (nr. 5), Santos-Dumont (nr. 12), fraţii Wright (nr. 14 şi 15).

În 1912 a înfiinţat la Băneasa „Liga Naţională Aeriană”, cu scopul de a înzestra armata română cu aeroplane

Al doilea Președinte al Clubului, denumit în acea perioadă Automobil Club Regal Român, între anii 1924 – 1946, a fost Ion M. Mitilineu, fiul unuia dintre fondatorii Automobil Club Român.

„Ion M. Mitilineu l-a secondat, cu înțelepciune și echilibru, pe Prințul George Valentin Bibescu, în calitate de Vicepreședinte al Automobil Club Regal Roman încă din primii ani de la înființarea acestuia”, spun reprezentanții ACR.

În septembrie 1904 are loc prima cursă de automobile din România organizată de ACR pe traseul București – Giurgiu – București (120 km). România a fost printre primele 6 țări din lume care au organizat concursuri auto, după Franța, SUA, Germania, Italia și Austria.

Începând cu 1910 și până în 1943, ACRR a fost singura instituție care s-a ocupat cu confecționarea și instalarea semnalizării rutiere în conformitate cu prevederile europene, atât din fonduri proprii, cât și cu finanțare din partea statului român.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro