Câte tancuri Leopard 2 a primit deocamdată Ucraina din partea Poloniei. Suedia anunță un nou ajutor militar

Câte tancuri Leopard 2 a primit deocamdată Ucraina din partea Poloniei. Suedia anunță un nou ajutor militar

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat vineri, la Kiev, că țara sa a livrat deja Ucrainei patru din cele 14 tancuri Leopard 2A4 promise la începutul acestui an.

Mateusz Morawiecki în timpul conferinței de presă de la Kiev FOTO EPA-EFE

În plus, Polonia va oferi 60 de tancuri PT-91 și este pregătită să primească 2.500 de soldaţi ucraineni răniţi, relatează Agerpres , care citează agențiile de presă AFP și EFE.

„În câteva zile vom livra tancurile noastre foarte bune PT-91, 60 de tancuri vor ajunge în Ucraina”, a declarat Morawiecki după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Tancul PT-91 este o versiune poloneză modernizată a tancului rusesc T-72. De la începutul războiului, Polonia a mai donat Ucrainei un număr neprecizat de tancuri PT-91, plus cel puţin 250 de tancuri T-72, notează Agerpres.

Aflat în vizită la Kiev la un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, Mateusz Morawiecki a atras atenția că Polonia este următoarea țară din „planurile Rusiei”.

În Ucraina, Moscova „şi-a arătat adevărata sa faţă”, a semnalat premierul polonez, precizând că „în lumea liberă nu este loc pentru doctrina „mir” (de pace, n. red.) a Rusiei”.

Premierul polonez a catalogat drept „prea blânde” sancţiunile impuse de UE Rusiei şi a afirmat disponibilitatea ţării sale de a începe instruirea piloţilor militari ucraineni pe avioanele de vânătoare americane de tip F-16.

Intervenind asupra chestiunii înzestrării armatei ucrainene cu F-16, Zelenski a cerut crearea unei „coaliţii aeriene” după modelul „coaliţiei tancurilor”.

Pe de altă parte, Suedia a anunțat că va livra Ucrainei circa zece tancuri Leopard 2A5, precum şi sisteme antiaeriene IRIS-T şi HAWK, transmite Agerpres .

Potrivit ministrului polonez al Apărării Pal Jonson, acest model este similar celor utilizate în Germania. Prin urmare, tancurile vor fi trimise în cadrul grupului de coordonare germanic.

Această promisiune a Suediei survine la o zi după ce Finlanda vecină a anunţat că va livra Kievului trei dintre tancurile sale Leopard de producție germană.

Mai multe ţări ţări occidentale au promis la finalul lui ianuarie că vor ajuta Ucraina cu tancuri grele şi moderne. Washingtonul a anunţat 31 de tancuri Abrams, Londra 14 tancuri Challenger 2, Berlinul 14 tancuri Leopard 2, considerate a fi printre cele mai bune din lume.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale