Câteva sute de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a participa la Marşul pentru Păduri

Câteva sute de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a participa la Marşul pentru Păduri

Câteva sute de persoane s-au adunat duminică seara în Piaţa Universităţii pentru a participa la Marşul pentru Păduri organizat de Greenpeace, Agent Green şi Declic.

Marşul este programat să se desfăşoare în intervalul orar 18:00 - 22:00, pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Kogălniceanu - Ministerul Apelor şi Pădurilor. Evenimentul are loc în mai multe oraşe din ţară dar şi din străinătate.

Participaţii afişează pancarte cu mesaje precum "Pădurea noastră nu e marfa voastră", "Cine fuge de sumal taie lemnul ilegal", "Codrule, codruţule, unde dispari, tu, drăguţule?", "90.000 ha de păduri seculare, în pericol", "Stop mafiei lemnului", "Vrem SUMAL nu lemn ilegal".

Potrivit organizatorilor, Marşul pentru Păduri este organizat în semn de protest atât faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn cât şi faţă de fenomenul tăierilor ilegale de lemn.

"Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, pădurari ucişi în stil mafiot, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România!", arată organizatorii pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Reprezentanţii ONG-urilor de mediu consideră că ecologiştii şi silvicultorii ar trebui să solicite autorităţilor să ia măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităţilor din domeniul forestier.

Printre măsurile amintite aceştia amintesc modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România, monitorizarea prin satelit a pădurilor, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite, precum şi automatizarea controlului silvic prin care se poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi poate destructura reţele infracţionale. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 Americanii au umblat la „cutia cu maimuțe” și le-au trimis ceva special ucrainenilor

5 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…