Câteva sute de studenţi au protestat pe treptele Facultăţii de Drept împotriva modificării Legilor Justiţiei

Câteva sute de studenţi au protestat pe treptele Facultăţii de Drept împotriva modificării Legilor Justiţiei

Câteva sute de studenţi de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti au protestat, miercuri, împotriva modificării Legilor Justiţiei şi a codurilor penale.

Adrian-Mihai Zamfir, vicepreşedinte al Asociaţiei Studenţilor în Drept, care a organizat protestul, a estimat că au participat peste 500 de studenţi.

Protestul, care a început la ora 13,00 şi a durat aproximativ o jumătate de oră, a fost organizat împotriva "abuzului ce se întâmplă în Parlament", în semn de solidaritate cu magistraţii şi auditorii de Justiţie, a precizat Zamfir.

"Poate, pe fond, unii oameni pot fi de acord cu respectivele modificări, însă procedural au avut loc abuzuri inimaginabile într-un stat de drept, nu suntem de acord cu aşa ceva. (...) Ni se pare incredibil că legi organice sunt trecute pe repede înainte, fără dezbateri, Opoziţia este pur şi simplu redusă la tăcere", a adăugat el.

"Vrem să atragem atenţia că ceea ce se întâmplă nu e tocmai cum ar trebui să se întâmple, nu neapărat doar pe fond, ci şi pe formă, pe procedură, pe modul în care ne grăbim să adoptăm măsuri", a spus Horia Oniţa, participant la protest.

Manifestanţii au ţinut în mâini Constituţia României.

"Vedem că mandatul parlamentarilor nu este unul reprezentativ pentru popor, poporul nu a încredinţat Parlamentului aceste iniţiative, prin urmare am venit cu Constituţia. Considerăm că este singura armă pe care o mai avem din punct de vedere juridic pentru a ne apăra împotriva blocajului actual", a afirmat Oniţa.

El a susţinut că, prin modificarea Codului de procedură penală, se schimbă întreaga arhitectură a mijloacelor de probă, iar activitatea celor care vor să devină practicieni în drept va fi "lovită" de aceste măsuri.

"Inculpatul va afla imediat calitatea de suspect, implicit ipoteza organizării unui flagrant este mult mai diminuată şi, mai mult decât atât, în cazul în care alte persoane vor dori să depună mărturii, întregul demers va fi mult mai dificil şi mult mai intimidant pentru acea persoană care vrea să contribuie la aflarea adevărului", a adăugat Oniţa.

La rândul său, Mircea Sebastian Popa a menţionat că, prin schimbările legislative, perioada de auditor de Justiţie va ajunge la de la 2 la 4 ani.

"În mod indirect, ne afectează pe toţi, deoarece se face o infiltrare a politicului în Justiţie, ceea ce nu mi se pare corect", a spus Popa.

Lara Stegărescu a spus că protestul de miercuri este un gest de normală solidarizare cu comunitatea tuturor juriştilor din România şi, în general, cu societatea civilă care a devenit foarte receptivă la modificările Legilor Justiţiei.

AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...