Caz fără precedent în Finlanda: Trei jurnalişti sunt judecaţi pentru publicarea de informaţii secrete

Caz fără precedent în Finlanda: Trei jurnalişti sunt judecaţi pentru publicarea de informaţii secrete

O instanţă din Helsinki a început joi procesul a trei jurnalişti de la Helsingin Sanomat, cel mai mare cotidian din Finlanda, acuzaţi că au publicat informaţii secrete din domeniul apărării, conform Agerpres .

Finlanda este printre ţările cele mai bine cotate în raportul libertății presei FOTO Shutterstock

Agenţia observă că evenimentul este neobişnuit într-o ţară renumită pentru libertatea presei.

Procuratura cere pentru cei trei pedepse de cel puţin un an şi jumătate de închisoare, cu suspendare.

Conform acuzării, raportul intitulat "Cel mai secret loc din Finlanda", publicat în 2017, dezvăluie aproximativ amplasamentul şi misiunile unei unităţi de informaţii a forţelor armate.

Redactorul şef al ziarului, Kaius Niemi, care a fost scos de sub urmărire penală din lipsă de dovezi, a afirmat că "pentru fiecare propoziţie publicată putem arăta că informaţiile puteau fi găsite pe internet sau în cărţi înainte de publicarea articolului nostru. Informaţiile publice nu pot fi secretizate".

Cei trei colegi ai săi - doi redactori şi un fost editor - susţin că nu au încălcat nicio lege. Ei nu au compărut în instanţă la şedinţa pregătitoare de joi, iar Reuters nu precizează numele lor, care conform legii finlandeze pot fi publicate doar după eventuale condamnări penale.

Finlanda a fost timp de mulţi ani printre ţările cele mai bine cotate în raportul despre libertatea presei publicat anual de Reporteri Fără Frontiere, însă anul acesta a coborât pe locul al cincilea, inclusiv din cauza acestui dosar, arată filiala finlandeză a organizaţiei.

Hanne Aho, preşedinta Uniunii Jurnaliştilor Finlandezi, a declarat că acest caz este fără precedent. "Este cu totul excepţional ca ziarişti finlandezi să fie acuzaţi de înaltă trădare", a apreciat ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...