Caz identic cu al lui Halep. Prinsă dopată, Yastremska e în semifinale la AO, în timp ce românca e acasă

Caz identic cu al lui Halep. Prinsă dopată, Yastremska e în semifinale la AO, în timp ce românca e acasă

Dayana Yastremska scrie istorie la Australian Open, unde a ajuns în semifinale, după ce a plecat la drum în calificări. Ucraineanca a avut un caz identic cu Simona Halep: în urmă cu trei ani a fost depistată pozitiv la un control antidoping și suspendată din tenis.

Simona Halep nu i-a putut convinge pe judecători de nevinovăția sa. Foto Getty images

Însă, spre deosebire de româncă, Dayana Yastremska și-a găsit dreptatea la tribunal, chiar dacă a susținut același lucru ca sportiva noastră și ca multe alte jucătoare aflate în aceeași situație: că s-a contaminat accidental. Astfel, ucraineanca a putut să revină în tenis după doar jumătate de an, iar acum face istorie la Australian Open, în timp ce Simona trece printr-un coșmar, fiind suspendată timp de 4 ani și apelând la ultima soluție pentru reducerea pedepsei: Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

În 2021, semifinalista de la Australian Open 2024 ocupa locul 29 WTA și era suspendată de WADA (Agenția Internațională Anti-Doping) după ce a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă. „Yastremska a fost găsită vinovată după ce a încălcat o regulă Anti-Doping încadrată în articolul 2.1 din Programul Anti-Doping din tenis și a fost suspendată provizoriu cu efect imediat din data de 7 ianuarie“, a fost mesajul transmis de ITF.

Dayana Yamstremska, din calificări în semifinale la AO. Foto Getty images

Dayana Yamstremska, din calificări în semifinale la AO. Foto Getty images

Un laborator din Montreal, Canada, a stabilit că Dayana Yastremska a încălcat codul WADA, dar ucraineanca a oferit imediat replica și a emis un comunicat prin care s-a distanțat de orice vină. „Cu tărie afirm faptul că niciodată nu am folosit droguri sau medicamente care să-mi îmbunătățească evoluțiile. Sunt în stare de șoc și uimită de-a dreptul, mai ales pentru că, cu două săptămâni înainte de acest test, am fost testată negativ la Linz... Pot asigura pe toată lumea că voi lupta pentru a-mi curăța numele“, a transmis ucraineanca într-un comunicat. Parcă citiți despre cazul Simonei Halep, nu?

I-a fost ridicată suspendarea după doar 6 luni

Cu acest discurs comun al jucătoarelor prinse dopate, dar și cu o apărare solidă, Dayana Yastremska și-a găsit dreptatea după doar 6 luni, la un tribunal independent al ITF. Aici a fost stabilit că testul ei pozitiv a fost rezultatul unei contaminări și că nu este vina jucătoarei, drept pentru care sportiva și-a făcut cunoscut triumful: „Sunt încântată și ușurată să anunț că am fost achitată. Am trecut prin foarte multe în ultimele 6 luni și a fost dificil să fac față unui val mare de comentarii negative“.

669.735 de dolari a câștigat Yastremska după accederea în semifinalele Australian Open.

Acum, pentru un loc în marea finală de la Australian Open, Dayana Yastremska va lupta împotriva lui Qinwen Zheng. De partea cealaltă, Simona Halep își pregătește audierile de la TAS, unde își va prezenta cazul în perioada 7-9 februarie.

S-a refugiat de război în România

Jucătoarea de 23 de ani a venit în România împreună cu sora ei după izbucnirea războiului din Ucraina și a spus cuvinte frumoase despre țara noastră. „Traseul a durat patru ore pentru a ajunge la Dunăre, la frontiera cu România. Ne era frică de bombe şi să nu ne întâlnim cu tancurile ruseşti. Era o lungă coadă de maşini la frontieră şi am luat-o pe jos.

Aici ne-am luat rămas bun de la părinţi, pentru că mama a rămas şi ea în cele din urmă. De cealaltă parte a frontierei ne-au aşteptat oameni buni, care ne-au dat să bem şi să mâncăm. Iar la Bucureşti am putut lua avionul spre Lyon”, a declarat la începutul războiului Dayana Yastremska.

Performanță fabuloasă la AO

Jucătoarea din Ucraina, clasată pe locul 93 WTA, a învins-o în ”sferturi” pe Linda Noskova, din Cehia (locul 50 WTA), scor 6-3, 6-4. Dayana Yastremska a ajuns în semifinale venind din calificări, ceea ce nu s-a mai întâmplat la Australian Open din 1978. Totodată, este pentru prima dată de la Emma Răducanu, care a câștigat US Open în 2021, când o jucătoare venită din calificări ajunge în semifinale. În istorie, doar cinci sportive au reușit asta.

Totodată, Yastremska este a patra femeie care reușește în ultimii 40 de ani să ajungă în semifinale după ce a învins doar adversare din Top 50 după Gabriela Sabatini în 1994, Martina Hingis în 1997 și Dominika Cibulkova in 2014. Pentru accesul în semifinalele AO, Yastremska va încasa 669.735 de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat