Cazaci versus șerbi?/Ce motivează trupele ucrainene și le oferă un avantaj în fața soldaților ruși?

Cazaci versus șerbi?/Ce motivează trupele ucrainene și le oferă un avantaj în fața soldaților ruși?

Soldații care luptă împotriva invaziei au mai multe motive de luptă decât rivalii lor ruși, astfel că moralul este mai ridicat în rândul unora, scrie Al Jazeera .

Soldați ucraineni operând un tun antiaerianFoto: Twitter / GeneralStaffUA

Poate că Irina Muziciuk nu este întotdeauna de acord cu deciziile pe care comandanții ei le iau pe câmpul de luptă.

Dar fosta profesoară de literatură, care s-a oferit voluntar să lupte împotriva separatiștilor pro-Moscova în 2014 și care acum servește în stepele însorite din sudul Ucrainei, rămâne concentrată asupra obiectivului principal - înfrângerea Rusiei.

"Consider că sacrificiul de sine și motivația sunt principalul avantaj al militarilor noștri", a declarat ea pentru Al Jazeera.

"Toată lumea înțelege că aceasta este, în primul rând, o luptă pentru pământul nostru natal, pentru casa noastră, pentru viitorul copiilor lor", a susținut profesoara.

Se înțelege că Moscova are "a doua cea mai bună armată" din lume, după cea a Statelor Unite, și s-a lăudat cu victorii în cel de-al doilea conflict cecen, în războiul din 2008 cu Georgia și în salvarea guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad.

Iar când Moscova a invadat Ucraina în februarie, mulți observatori și guverne occidentale se așteptau la o victorie rapidă a Rusiei.

Dar, pe măsură ce războiul cu Ucraina continuă, planurile Kremlinului de a cuceri Kievul și de a înlocui guvernul președintelui Volodimir Zelenski cu marionete pro-Kremlin nu s-au realizat.

Motivația, împreună cu aprovizionarea tot mai mare cu arme de fabricație occidentală, este într-adevăr considerată principalul avantaj al Ucrainei.

Factori suplimentari

Cu toate acestea, experții indică o confruntare veche de secole, asemănătoare unei confruntări de tip "ciocnire a civilizațiilor", precum și datele demografice ale părților aflate în conflict - ca fiind alți factori care contribuie la rezistența Ucrainei.

Cazaci versus șerbi?

"Pentru libertatea noastră, ne vom da sufletul și trupul. Și vom arăta că suntem frați de origine cazacă."

Aceste versuri din imnul național ucrainean ajută să înțelegem cât de mândri sunt ucrainenii de cazaci, o castă de războinici de frontieră medievali.

Trăind în comunități cvasi-democratice în ceea ce este acum Ucraina centrală, cazacii și-au ales liderii, au perfecționat tacticile de cavalerie și au respins încercările Poloniei, Turciei otomane și Rusiei de a-i cuceri.

Ei erau creștini ortodocși devotați.

În 1654, au încheiat un pact cu Moscova - singurul stat ortodox independent la acea vreme - care a deschis calea spre subjugarea în cele din urmă a Ucrainei.

Cazacii au fost vârful de lance al cuceririi de către Rusia a Siberiei, a Asiei Centrale și a Caucazului, câștigându-și "drumul spre dominația Eurasiei", potrivit regretatului istoric britanic Arnold Toynbee.

Dar ei erau cavaleri de elită, în timp ce infanteria țaristă era formată din țărani, șerbi ca niște sclavi care erau recrutați cu forța și care erau adesea folosiți drept carne de tun.

Unii observatori spun că Rusia și liderii separatiști își folosesc soldații din Ucraina într-un mod similar în prezent.

Militarii ruși capturați și oamenii recrutați din zonele separatiste au declarat că mulți dintre ei au fost păcăliți să semneze contracte pentru a lupta în Ucraina.

Deoarece Moscova nu a declarat niciodată oficial război Ucrainei, militarii au posibilitatea de a refuza să lupte - și sute au făcut-o în ciuda presiunilor și amenințărilor.

Dar printre cei care au ajuns pe linia întâi, unii raportează un moral scăzut, mâncare proastă și erori grave de calcul din partea superiorilor lor care au dus la pierderi grele.

"Este un sentiment îngrozitor să realizezi greșeala pe care am făcut-o pentru a ne afla aici", a declarat Maksim Chernik, un ofițer de informații rus capturat în afara Kievului, într-o conferință de presă la 9 martie.

Mulți ucraineni văd cât de abruptă este diferența dintre mentalitatea de "cazaci" a forțelor lor armate și mentalitatea de "șerbi" a dușmanilor lor.

"Este vorba de individualism împotriva lipsei de chip, de inițiativă împotriva comenzii stricte, de fraternitate împotriva supunerii, de încredere în sine împotriva furtului, de curaj împotriva disperării", a declarat pentru Al Jazeera analistul Aleksey Kushch, stabilit la Kiev.

De asemenea, ei cred că războiul face parte din strategia veche de secole a Moscovei de a anihila și "rusifica" Ucraina, limba și cultura sa.

Soldați needucați și săraci

Între timp, forțele rusești sunt formate în mare parte din bărbați în vârstă de 20 de ani care provin din regiuni cu un nivel ridicat de șomaj și venituri scăzute. Adesea, aceștia sunt slab educați.

Combinat cu sistemul strict de comandă de sus în jos, factorul educație este crucial atunci când vine vorba de luarea deciziilor în luptă, spune un analist în domeniul apărării.

"Inițiativa, gândirea flexibilă și un nivel decent de educație în rândul militarilor ucraineni contrastează cu natura autoritară a armatei ruse, care suprimă orice inițiativă și gândire flexibilă", a declarat pentru Al Jazeera Pavel Luzin, expert în Rusia la Jamestown Foundation, un think-tank din Washington, DC. (Integral pe Al Jazeera )_


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale