Cazul Caracal/ DIICOT explică modul cum a ucis-o Gheorghe Dincă pe Alexandra Măceşanu

Cazul Caracal/ DIICOT explică modul cum a ucis-o Gheorghe Dincă pe Alexandra Măceşanu

DIICOT l-a trimis în judecată miercuri pe Gheorghe Dincă pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, omor calificat, viol şi profanare de cadavre, el fiind acuzat că le-a ucis pe cele două fete - Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu - în locuinţa sa din Caracal.

Într-un comunicat remis miercuri, DIICOT explică modul în care Dincă a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, fata de 15 ani dispărută în luna iulie 2019.

"La data de 24.07.2019, în jurul orelor 10,00-10,15, în timp ce se afla pe raza comunei Dobrosloveni, judeţul Olt, inculpatul Gheorghe Dincă a observat-o pe victima Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, şi prin inducere în eroare, iar ulterior prin răpire şi constrângere, manifestată prin violenţă fizică şi verbală, a recrutat-o, folosind un pretext fals, în sensul că s-a oferit să o transporte cu maşina proprie, "la ocazie", spre Liceul 'Mihai Viteazul' din municipiul Caracal. Inculpatul a determinat victima să se urce în autoturismul său, pe locul din dreapta spate, şi în continuare, pentru a-i întări convingerea cu privire la realitatea celor susţinute, s-a deplasat cu aceasta până în zona liceului din Caracal, unde a oprit, şi, utilizând violenţa fizică şi verbală, a imobilizat-o, legând-o cu cureaua de la pantalonii săi de centura de siguranţă a banchetei din spate", spun procurorii.

Anchetatorii arată că Dincă a transportat victima cu autoturismul la locuinţa sa din Caracal (prin răpire, contrar voinţei victimei, care s-a opus şi a strigat după ajutor), aceasta fiind în imposibilitate să coboare întrucât era legată de bancheta din spate, iar portierele şi geamurile nu puteau fi deschise din interior ca urmare a modificărilor aduse de bărbat. Pe drum, acesta a aruncat telefonul victimei în zona strada Ştrandului din Caracal.

"În zilele de 24 şi 25 iulie 2019, inculpatul a adăpostit victima, prin constrângere, manifestată prin violenţă fizică şi verbală, în locuinţa sa, ţinând-o imobilizată de pat cu un lanţ, legată la ochi cu bandă adezivă, iar la mâini şi la picioare cu sfoară/bandă adezivă în scopul exploatării sexuale în interes propriu, fapt care, potrivit legii, realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de 'trafic de minori'. În aceleaşi zile, în baza unei unice rezoluţii infracţionale, prin constrângere, manifestată prin violenţă fizică şi verbală, inculpatul Gheorghe Dincă a întreţinut, în mod repetat, mai multe raporturi sexuale cu victima, în vârstă de 15 ani, cunoscând faptul că tânăra este minoră", arată DIICOT.

Procurorii declară că Dincă a ucis-o pe Alexandra Măceşanu după ce a surprins-o cu un telefon vechi în mână, fata apelând de mai multe ori numărul de urgenţă 112.

"În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că, la 25.07.2019, în jurul orelor 12,00, după ce a telefonat familiei victimei minore, pentru a induce ideea că aceasta a părăsit voluntar teritoriul României, inculpatul a revenit la locuinţa sa, unde se afla sechestrată victima. Observând că aceasta a reuşit să-şi desfacă lanţul cu care era legată de pat, să îşi scoată banda adezivă de la ochi (fără a putea să se elibereze de sfoara groasă de la picioare) şi că ţinea în mână un telefon vechi găsit în cameră, având o atitudine total schimbată (victima minoră efectuase mai multe apeluri la SNAU 112, de pe telefonul găsit în camera inculpatului), lovindu-se şi de refuzul categoric al victimei de a se mai supune tratamentului degradant şi violurilor repetate, cu intenţie, i-a aplicat acesteia cel puţin o lovitură cu pumnul în zona capului şi în timp ce se afla întinsă la pământ, a sugrumat-o cu ambele mâini, cauzându-i astfel decesul", afirmă DIICOT.

Procurorii precizează că, pe 25 iulie 2019, în jurul orelor 13,00, pentru a ascunde crima, Gheorghe Dincă a ars cadavrul victimei, punându-l în acelaşi butoi metalic pe care îl deţinea în curtea locuinţei sale şi pe care îl folosise şi în cazul Luizei Măceşanu. Cenuşa şi resturile osoase au fost depistate în acest butoi în dimineaţa zilei de 26 iulie 2019, la orele 6,00, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

DIICOT explică de ce are competenţa de a instrumenta acest dosar, făcând trimitere la infracţiunea de trafic de persoane.

"Traficul de persoane comis prin răpirea victimei şi exploatarea acesteia prin limitarea totală sau parţială a libertăţii sale de mişcare constituie o infracţiune complexă, care absoarbe în conţinutul său constitutiv, în mod natural, infracţiunea de lipsire de libertate, prev. de art.205 Cod penal, infracţiune pentru care în cazul ambelor victime fusese dispusă începerea urmăririi penale in rem de către parchetele întâi sesizate. Legislaţia naţională, ca de altfel şi normele internaţionale, creează o excepţie pentru victimele minore - orice persoană sub 18 ani -, fiind suficiente pentru realizarea condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii de trafic de minori doar acţiunea şi scopul, mijloacele constituind o agravantă a infracţiunii. Autorul infracţiunii de trafic de persoane poate fi simultan şi beneficiar al serviciilor persoanei exploatate", argumentează DIICOT.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Olt. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /