Cazul de la Caracal / Iohannis: Guvernul să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii

Cazul de la Caracal / Iohannis: Guvernul să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la Palatul Cotroceni, că respinge abordarea politicianistă propusă de Guvern referitoare la problemele identificate în instituţiile de ordine şi siguranţă publică în urma cazului de la Caracal, el adăugând că o linie directoare a actualei majorităţi a fost "călcarea în picioare" a legilor justiţiei, a codurilor penale şi a acestor instituţii.

El a arătat că acest caz va fi discutat în CSAT.

"Nu mă voi pronunţa pe detaliile acestui caz până la finalizarea anchetei şi a rapoartelor pe care le vom discuta, în mod foarte serios, în CSAT. În mod normal, însă, nu ar fi trebuit să ajungem să discutăm un asemenea caz în CSAT. Şi resping abordarea politicianistă propusă de Guvernul României, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a susţinut că una din liniile directoare ale majorităţii parlamentare a fost "călcarea în picioare a legilor justiţiei, a codurilor, a instituţiilor responsabile de siguranţa cetăţeanului".

"Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza această situaţie. Ar fi un îndemn onest doar dacă ar veni de la oameni oneşti, care caută deschis şi sincer soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Atunci când vine de la cei care au masacrat legi, au dat afară oameni competenţi pentru a-şi numi apropiaţii în funcţii, au scăzut pedepsele unor infractori şi au vrut să îşi subordoneze politic toată justiţia pentru a scăpa de răspundere, atunci când aceşti oameni vorbesc despre referendumuri legate de justiţie, atunci când fac apeluri ca şi când nu au avut nicio legătură cu această temă, ei nu mai au nicio credibilitate, iar îndemnurile lor nu au nicio valoare! Politizarea Ministerului Afacerilor Interne este, din păcate, o realitate în România anului 2019!", a spus el.

El a subliniat că la CSAT va cere premierului Viorica Dăncilă, ministrului Justiţiei, Ana Birchall, şi ministrului de Interne, Nicolae Moga, să vină cu soluţii concrete, inclusiv dacă se impune, de modificare a legilor şi a procedurilor.

"În urma repetatelor intervenţii asupra legislaţiei penale şi procesuale penale, precum şi în contextul ultimelor acţiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns în situaţia în care cooperarea dintre poliţişti şi procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetăţeanul român. Dacă autorităţile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficientă a criminalităţii, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuză şi nici nu justifică însă atitudinea celor implicaţi!", a declarat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că legislaţia penală trebuie modificată în interesul apărării drepturilor fundamentale şi nu al apărării infractorilor, precizând că va cere ministrului Justişiei să analizeze de urgenţă în ce măsură se impun astfel de modificări în privinţa percheziţiei, a procedurilor de acţiune când viaţa sau integritatea fizică a unui cetăţean este în pericol.

"Se impune o analiză a legislaţiei sub aspectul competenţei materiale a parchetelor pentru infracţiunile de răpire şi omor cu victime multiple", a spus Iohannis.

El a arătat că va cere ministrului Justiţiei, tot în CSAT, să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenţei materiale a DIICOT după modelul unor instituţii occidentale, care instrumentează inclusiv toate cazurile de infracţiuni grave îndreptate împotriva persoanelor, precum răpiri sau omoruri cu victime multiple.

"La acest moment, DIICOT anchetează doar omorurile comise de un grup organizat, nu şi fapte precum crime de acest tip, care prezintă o gravitate la fel de mare", a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a arătat că aceste soluţii vor fi prezentate în CSAT.

"Sunt soluţii punctuale, cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu ştie ce are de făcut. Le cer să uite de referendumuri absurde, să îşi asume răspunderea, pentru că ei sunt cei care pot lua decizii şi să adopte soluţiile pe care oamenii competenţi din sistemul de justiţie le ştiu", a declarat el.

Şeful statului a spus că zilele acestea a comunicat constant cu autorităţile implicate şi responsabile.

"Instituţii ale statului român nu au reuşit de această dată să îşi facă datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viaţă. Este o realitate sumbră care, din nefericire, nu mai poate fi schimbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancţionaţi. De la Interne, de la STS, din toate instituţiile care vor fi găsite vinovate de aceste tragedii. Dar pedepsele, oricât de severe şi binemeritate ar fi, nu aduc vieţile pierdute înapoi. Ce este însă obligatoriu să facem este să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii", a spus Iohannis.

El şi-a exprimat regretul profund faţă de tragedia de la Caracal, menţionând că în acest caz "instituţiile nu au reuşit, în urma unui lung şir de erori inacceptabile, să salveze vieţile celor două tinere, curmate brutal".

"Sunt alături de familiile îndurerate şi mă alătur românilor care şi-au manifestat solidaritatea cu acestea în momentele grele prin care trec", a mai afirmat Iohannis. AGERPRES

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...