Cazul de la Caracal/ Mai multe organizaţii civice solicită răspunsuri din partea reprezentanţilor instituţiilor abilitate

Mai multe organizaţii civice au transmis joi o scrisoare miniştrilor de Interne şi al Comunicaţiilor, şefilor DIICOT şi ANCOM, Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, Avocatului Poporului, reprezentanţilor Poliţiei şi ai altor instituţii, în care solicită organizarea unei conferinţe de presă comune pentru a răspunde tuturor întrebărilor "cu maximă deschidere posibilă şi cu asumarea angajamentului de a spune adevărul" în cazul dispariţiei Alexandrei Măceşanu.

"Cazul dispariţiei Alexandrei Măceşanu reprezintă, dincolo de tragedie, şi un moment de maximă importanţă în relaţia de bună-credinţă şi respect reciproc dintre statul român şi cetăţenii săi. Declaraţiile contradictorii ale reprezentanţilor statului, demisiile grăbite şi fără o asumare a răspunderii pe situaţii concrete, scurgerile de informaţii "pe surse" în media şi pe reţelele sociale, amatorismul celor chemaţi să ofere publicului informaţii verificate şi, peste toate, absenţa comunicării publice a unei strategii asumate de coordonare a acestui caz duc la afectarea gravă a contractului social între oamenii din România şi cei aflaţi în poziţia de a-i apăra, informa şi respecta. Considerăm că este nevoie de organizarea unei conferinţe de presă comune în care reprezentanţii instituţiilor implicate să depună toate eforturile pentru a-şi dovedi integritatea profesională chiar şi atunci când aceasta este sinonimă cu recunoaşterea erorilor", se arată în scrisoare.

Semnatarii spun că înţeleg că există o anchetă în desfăşurare, situaţie care restrânge accesul la anumite informaţii, însă este necesară această conferinţă de presă.

"Dar, în esenţă, această conferinţă este despre încrederea cetăţenilor în instituţii fundamentale ale statului şi, din păcate, despre proceduri şi mecanisme care nu există sau nu sunt respectate şi poate fi realizată fără divulgarea unor aspecte criminalistice punctuale", se precizează în scrisoare.

Reprezentanţii organizaţiilor semnatare subliniază că Avocatul Poporului trebuie să vegheze la respectarea adevărului.

"Doamnă Avocat al Poporului, nu întâmplător v-am inclus pe lista destinatarilor acestei scrisori deschise, ci pentru a vă respecta misiunea şi a vorbi în numele celei care nu o mai poate face. Având în vedere asumarea întocmirii unui raport special în acest caz de către instituţia Avocatului Poporului, vă invităm să vă poziţionaţi ca participant la această conferinţă pentru a primi informaţii şi a veghea asupra respectării adevărului şi cetăţenilor în cadrul ei. Vă chemăm, deci, doamnelor şi domnilor înalţi funcţionari publici să vă respectaţi profesia, funcţiile, valorile morale şi cetăţenii şi să organizaţi o conferinţă de presă publică, în cadrul căreia să răspundeţi tuturor întrebărilor cu maxima deschidere posibilă şi cu asumarea angajamentului de a spune adevărul conform dovezilor şi informaţiilor deţinute de către instituţiile pe care le coordonaţi, fie că aceste întrebări se vor referi la cazul Alexandrei Măceşanu, fie la coordonarea, procedurarea, finanţarea şi operaţionalizarea aspectelor şi mecanismelor publice de siguranţa cetăţeanului", se mai arată în scrisoare.

Printre semnatarii documentului se află grupuri civice precum Corupţia Ucide, Asociaţia Platforma România 100, Iniţiativa România, #activAG Piteşti, #REZISTENŢA, #Rezist Milano, Acţiunea Civică Galaţi, Asociaţia Aradul Civic, Geeks for Democracy, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Voluntari în Europa. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

5 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici