Cazul Gruevski: Indicii că Ungaria l-a ajutat pe fostul premier macedonean să fugă din țara sa, descoperite de jurnaliștii Deutsche Welle

Cazul Gruevski: Indicii că Ungaria l-a ajutat pe fostul premier macedonean să fugă din țara sa, descoperite de jurnaliștii Deutsche Welle

Guvernul Orbán neagă că l-ar fi ajutat pe Nikola Gruevski să fugă din Macedonia. Dar cercetările  Deutsche Welle dovedesc mai degrabă contrariul, după cum arată o investigație semnată de ziariștii Boris Georgiewski și Keno Verseck.

Guvernul macedonean se află acum în fața unei dileme: dacă va insista asupra implicării Ungariei în acest caz, riscă să pericliteze integrarea euroatlantică a țării.

Fuga fostului premier macedonean din țara sa în Ungaria are toate caracteristicile unui thriller politic. Până și cunoscutul protector al lui Nikola Gruevski, premierul ungar Viktor Orbán, spune cu nonșalanță că ar fi vorba despre „o poveste interesantă, palpitantă la fel ca toate romanele polițiste”.

Detaliile acestei povești sunt deja cunoscute și confirmate oficial: Gruevski a fost condamnat definitiv pentru corupție în Macedonia la doi ani de închisoare cu executare. Împotriva sa mai sunt pe rol încă patru proceduri judiciare. În loc să se prezinte autorităților macedonene pentru a fi arestat, Gruevski a apărut pe 10 noiembrie la ambasada ungară din Tirana. Diplomații ungari l-au dus apoi cu mașini diplomatice ale Budapestei prin Muntenegru și Serbia până în Ungaria, unde a ajuns în dimineața zilei de 12 noiembrie.

Nu se știe deocamdată cum a ajuns Gruevski din Macedonia în Albania. Guvernul macedonean nu a răspuns până acum la această întrebare. Nici nu e de mirare: indiferent de răspuns, afacerea se reflectă în mod negativ asupra cabinetului reformist condus de Zoran Zaev. Fie guvernul său nu a fost destul de competent pentru a-l supraveghea pe Gruevski, deși erau cunoscute intențiile acestuia de a părăsi țara, fie l-a lăsat pur și simplu să plece. Problema este deosebit de incomodă și pentru că Parlamentul European discută joi despre situația din Macedonia, iar cazul Gruevski nu va fi deloc ocolit.

O echipă de investigație a Deutsche Welle a aflat însă detalii despre fuga fostului premier din Macedonia în Albania. Potrivit colegilor noștri, fostul prim-ministru le-ar fi sugerat apropiaților că se pregătește să meargă la închisoare. De fapt, el și-ar fi pregătit în tot acest timp fuga în Ungaria, via Albania. Cercetările noastre arată că acesta ar fi putut beneficia și de ajutorul diplomaților ungari. Reporteri ai Deutsche Welle au vorbit cu vecini ai lui Gruevski, cu angajați de la hotelul Marriot din Skopje, unde Gruevski a fos văzut ultima oară, cu angajați din departamentul de protecția persoanelor din cadrul Ministerului de Interne, care erau responsabili pentru Gruevski și cu angajați din ministerele de Finanțe și Justiție.

Potrivit informațiilor echipei Deutsche Welle, Gruevski s-a folosit de patru locuințe în complexul său rezidențial din centrul capitalei Skopje, deși doar două îi aparțineau lui oficial. Celelalte două locuințe ar fi fost folosite pentru a deruta autoritățile. În zilele de dinaintea fugii sale, Gruevski le-ar fi cerut celor șase gărzi de corp ale sale să-i clarifice chestiunile de logistică privind sistemul penitenciar din Macedonia și i-ar fi instruit să-i cumpere haine potrivite șederii în închisoare. Apropiații săi au crezut astfel că fostul premier se va preda pentru a-și executa pedeapsa. Gărzile de corp ar fi avut ultima oară contact cu Gruevski în seara zilei de 8 noiembrie. În zilele de dinaintea plecării sale din țară, Gruevski ar fi scos din conturile sale bancare macedonene în jur de 100.000 de euro.

Un martor intervievat de Deutsche Welle ar fi afirmat că l-a văzut pe Gruevski în seara zilei de 8 noiembrie în timp ce părăsea hotelul Marriott din Skopje. Acest hotel îi aparține lui Saso Mijalkov, vărul lui Gruevski și fostul șef al serviciilor secrete macedonene. Mijalkov, un personaj de temut în perioada în care conducea serviciile secrete, a locuit în acel hotel până la arestarea sa pe 21 noiembrie. Mai multe surse au confirmat echipei Deutsche Welle că în garajul subteran al hotelului Marriot s-ar fi aflat în ultimele trei săptămâni mai multe mașini ale reprezentanței diplomatice ungare din Belgrad. Ceea ce ar putea indica un ajutor al diplomaților ungari pentru Gruevski la planificarea părăsirii Macedoniei de către acesta.

La întrebarea Deutsche Welle, un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta a refuzat să comenteze pe această temă. Responsabilul a amintit de declarații anterioare ale guvernului ungar, potrivit cărora Budapesta nu ar fi fost implicată în fuga lui Gruevski din Macedonia în Albania. Politologul și expertul în politică externă András Rácz, de la institutul Political Capital din Budapesta, nu crede însă în varianta oficială. „Călătoria lui Gruevski de la ambasada din Tirana prin Muntenegru și Serbia, până în Ungaria, a părut extrem de bine organizat „, crede Rácz. „În acest sens, consider că ar fi greu de crezut că guvernul ungar nu l-a ajutat pe Gruevski să fugă din Macedonia sau măcar că nu ar fi știut detaliile planului acestuia.”

La fel vede lucrurile și deputata ungară independentă din opoziție Bernadett Szél. „În acest mozaic al informațiilor, afirmația guvernului ungar că nu ar fi fost implicat în fuga lui Gruevski din Macedonia nu pare credibilă „, a declarat Szél. Săptămâna trecută, Szél a cerut detalii autorității ungare pentru azil, BMH, privitor la cererea de azil înaintată de Gruevski – ca deputată a Parlamentului de la Budapesta ea are acest drept. Rezumatul ei: „Nu există un cadru legal pentru transferul lui Gruevski prin trei țări vest-balcanice și pentru intrarea lui în Ungaria. În acest sens este nevoie de decizii politice și de o organizare foarte atentă a fugii în toate aspectele ei.”

Guvernele ambelor țări, dar mai ales cel macedonean, sunt puse în fața unei dileme de aceste noi informații. Macedonia ar urma în 2019 să fie admisă în NATO și să înceapă negocierile de aderare la UE. Autoritățile de la Skopje se tem acum că Ungaria ar putea bloca ambele demersuri, dacă guvernul Zaev va face presiuni publice prea mari în cazul Gruevski. „Grecia a blocat timp de 20 de ani ambițiile euroatlantice ale Macedoniei „, descrie situația publicistul macedonean Saso Ordanoski. „Macedonia nu are acum nevoie de încă o Grecie iar Orbán știe prea bine acest lucru.”

Politologul András Rácz nu crede însă că Ungaria ar fi interesată de escaladarea tensiunilor în această dispută. „Politica Ungariei privind Balcanii a fost până acum coerentă și pragmatică „, spune Rácz. „O blocadă ungară împotriva Macedoniei ar dăuna puternic Ungariei în cadrul UE și ar fi o provocare la adresa SUA în cazul NATO. De aceea, guvernul Orbán încearcă să minimalizeze incidentul și să reducă totul la o simplă problemă juridică.”



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...