Cazul Halep, explicat de ITIA: Motivele zdrobitoare din spatele suspendării Simonei

Cazul Halep, explicat de ITIA: Motivele zdrobitoare din spatele suspendării Simonei

Simona Halep (31 de ani) a fost suspendată 4 ani pentru consum de Roxadustat și, de acum înainte, trebuie să-și ia gândul de la tenis, într-o încercare de a-și dovedi nevinovăția, epuizând căile de atac. Prima: contestarea deciziei de la Sport Resolutions la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de Lausanne. Ceea ce „Simo“ a confirmat că va face, în termen de 21 de zile.

Simona Halep a primit pedeapsa maximă prevăzută de regulament. FOTO: Arhiva Adevărul

Până să vedem cum se va derula acest caz în continuare, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a venit cu o serie de precizări foarte importante pentru a justifica pedepsa maximă dată în cazul Halep. Potrivit gsp.ro , ITIA a insistat că, după audierile de pe 28 și 29 iunie, apărarea construită de Simona și avocații ei n-a putut demonstra că românca e victima contaminării. Mai mult, ITIA a susținut, încă o dată, că iregularitățile din pașaportul biologic duc spre varianta dopajului în cazul fostului lider WTA.

Ce precizări importante apar în comunicatul ITIA?

*La 11 septembrie 2023, tribunalul (n.r. – Sport Resolutions) a confirmat că a constatat că jucătoarea comis încălcări intenționate ale regulilor anti-doping în temeiul articolului 2 din TADP privind:

*Prezența și utilizarea Roxadustatului, așa cum sunt evidențiate în proba de urină a lui Halep, colectată la 29 august 2022 la US Open.

*Utilizarea unei substanțe sau metode interzise în 2022, bazată pe recoltarea și analiza a 51 de probe de sânge furnizate de jucător în cadrul programului ABP.

*Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă.

*Tribunalul a declarat că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” și unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei 3 experți independenți din Unitatea de management al pașapoartelor pentru sportivi (APMU), conform căreia „probabil dopajul” este explicația neregulilor în profilul Simonei Halep.

Oamenii implicați în cadrul audierilor

*Jucătoarea a avut patru martori experți: profesorul Alvarez, profesorul Coquerel, profesorul Kintz și Paul Scott.

*ITIA a solicitat dovezi de la un martor expert pe AAF: Dr. Daniel Eichner, președintele Laboratorului de testare a cercetării și medicinii sportive acreditat de WADA din Salt Lake City și responsabil pentru dezvoltarea unei metode de testare aprobate de WADA pentru roxadustat.

*În plus, numai în legătură cu acuzația ABP, tribunalul a audiat și de la grupul de experți independenți. Membrii grupului de experți independenți sunt: dr. Laura Garvican-Lewis, director de știință la Agenția Anti-Doping din Statele Unite, profesorul Giuseppe D'Onofrio, profesor în hematologie clinică și de laborator și în patologie clinică, Roma, Italia și Jakob Mørkeberg, Senior Science Manager la Anti-Doping Danemarca.

8.000

de pagini a avut, în total, dosarul Halep, potrivit anunțului făcut de ITIA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat