Cazul Halep, optimism bazat pe nimic: Dovada că ne place să ne mințim singuri

Cazul Halep, optimism bazat pe nimic: Dovada că ne place să ne mințim singuri

Simona Halep a dominat, în ultimii mulți ani, tenisul românesc. Firește, într-un fel, având în vedere că nivelul ei a fost la ani-lumină distanță de restul jucătoarelor de la noi.

Simona Halep

Doar că această situație a dat naștere la unele anomalii. Cât timp a venit să joace pentru România, la Fed Cup (competiția se numește acum Billie Jean King Cup), „Simo“ părea că sperie inclusiv stafful tehnic! Memorabilă rămâne faza din timpul unui meci, când lucrurile nu mergeau bine pentru România și Halep. Vizibil timorată, Alina Tecșor s-a apropiat de Simona și a îndrăznit să pună o singură întrebare cu vocea tremurând: „Simona, vrei o banană?“.

Odată cu suspendarea lui Halep pentru dopaj, oamenii care erau la picioarele ei au comis o altă greșeală. Pentru că au înțeles că sprijinul pentru Simona se manifestă prin rostirea unor declarații ultraoptimiste. Care, din păcate, nu se bazează pe nimic. Această abordare greșită s-a manifestat înaintea suspendării de 4 ani, dictate pe 12 septembrie de Sport Resolutions. Și se vede acum, încă o dată, când urmează audierile de la TAS, în perioada 7-9 februarie.

„Va merge să joace peste tot“

Fără Halep, plecată din țară, s-a organizat Gala Tenisului Românesc. În care Sorana Cîrstea (33 de ani, 26 WTA) a fost desemnată „Sportiva Anului“, având cele mai bune rezultate dintre românce în 2023. La interviurile acordate de participanți, subiectul Halep a fost comentat, la cererea jurnaliștilor. Și cea mai surprinzătoare declarație a fost dată de președintele federației, George Cosac.

Puţină răbdare ne mai trebuie în cazul Simonei Halep. E bine că s-a hotărât când va avea loc procesul. Sunt convins că va avea parte de o justiţie corectă şi, de asemenea, sunt convins că TAS va reduce perioada de suspendare“, a afirmat Cosac. Care a continuat pe același ton: „La cât o ştiu de înfometată de performanţă, sunt convins că Simona va merge să joace peste tot. Nu ştiu cât va fi de afectată de toată această perioadă, depinde de ea. Din câte ştiu eu, se pregăteşte, n-a renunţat niciodată, dar ceea ce e foarte important e că marile companii, care sunt în spatele ei, n-au renunţat la a o susţine, şi asta înseamnă că are multe atuuri“.

Desigur, la TAS, sunt șanse ca suspendarea lui Halep, de 4 ani, să fie micșorată. Din păcate, cine a parcurs dosarul, cu peste 8.000 de pagini, sau măcar motivarea suspendării dictate de Sport Resolutions, de 126 de pagini, are altă părere, comparativ cu George Cosac.

Când vorbim despre cazuri de doping, vorbim de foarte multe elemente științifice care alcătuiesc un caz. De aceea, avem și un dosar de 8.000 de pagini la Simona Halep. Pentru că există foarte multe elemente științifice care, din păcate, nu pot fi contestate. Atunci când vorbim despre un aspect juridic, putem avea argumente pe o parte și pe cealaltă. În schimb, când vorbim de rezultate științifice e dificil să poți să le combați. Și, dacă ar fi existat elemente care să conducă la un verdict de nevinovăție a Simonei Halep, nu cred că avocații ei n-ar fi exploatat aceste elemente. Acum, urmează să vedem decizia Tribunalului Sportiv de la Lausanne, care va fi și decizia finală, iar până atunci nu cred că o putem considera sută la sută în culpă pe Simona. Dar șansele ca verdictul de la TAS să fie unul favorabil Simonei, din punctul meu de vedere, sunt infime“, a explicat, de curând, avocatul Cristian Cernodolea. Acesta chiar a reprezentat un jucător de tenis, Dragoş Nicolae Mădăraş, suspendat recent de ITIA, însă pentru încălcarea Programului Anticorupţie din Tenis (TACP).

Revenind la optimismul manifestat de Cosac la Gala Tenisului Românesc, nu e prima dată când acesta face niște previziuni optimiste în cazul Halep. Înaintea verdictului dat de Sport Resolutions, șeful FRT a încercat să intuiască ce fel de suspendare va primi „Simo“. „Din punctul meu de vedere, îi vor da minimum un an Simonei ca ei să-și acopere această perioadă în care ea n-a jucat. Dacă vor spune că e nevinovată, cu siguranță, vor trebui să răspundă ei pentru prejudiciile enorme de imagine și tot ce s-a întâmplat vizavi de ea“, a spus Cosac pentru „Gazeta Sporturilor“ pe 15 august. La aproape o lună distanță, a venit verdictul de la Sport Resolutions: 4 ani de suspendare, în condițiile în care ITIA solicitase chiar o pedeapsă de 6 ani!

Ana Bogdan, locul 64 WTA): O aştept pe Simona din nou pe teren, ea e campioana noastră şi merită să fie din nou pe teren. Sper din suflet să reuşească să revină la anul. Poate că la început, până îşi va intra în ritm, îi va fi mai greu, pentru că nu e uşor să-ți revii, însă eu cred că va fi foarte motivată să revină.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB