Cazul înfiorător al franţuzoaicei ucise într-un sat din România de iubitul ei cu 20 de ani mai tânăr

Cazul înfiorător al franţuzoaicei ucise într-un sat din România de iubitul ei cu 20 de ani mai tânăr

Un cetăţean francez în vârstă de 36 de ani a fost condamnat de instanţele din România în două dosare penale în care a fost acuzat de lovituri cauzatoare de moarte, respectiv deţinere de droguri în vederea consumului propriu.

Decizia unui cuplu francez de a se muta în România s-a sfârşit cu o tragedie la scurt timp după ce cei doi cetăţeni francezi au poposit într-un sătuc din judeţul Bacău. Acolo au achiziţionat o casă bătrânească pe care intenţionau să o recondiţioneze. 

Femeia în vârstă de 57 de ani şi partenerul ei în vârstă de 36 de ani nu cunoşteau limba română însă erau decişi să înceapă o nouă viaţă într-un colţ al României. Cei doi, care aveau o relaţie din anul 2017, au ajuns în satul Medeleni din judeţul Bacău la începutul lunii august 2019. 

La scurt timp însă, între ei au apărut şi neînţelegerile, care aveau să escaladeze într-un mod brutal în noaptea de 10/11 octombrie 2019. 

Anterior, femeia de 57 de ani, care avea doi copii rămaşi în Franţa, comunicase fiicei despre deteriorarea relaţiilor conjugale. Ea se plângea că iubitul mai tânăr devenise violent, nu atât cu ea, cât cu animalele din curte, şi că se simţea ”prizonieră”.

 Pe 10 octombrie, pe fondul unui conflict spontan, cetăţeanul francez şi-a lovit partenera, astfel că femeia a decis să-şi facă bagajele şi să se întoarcă în Franţa. Cum nu ştia limba Română, a apelat la ajutorul vecinilor, însă, nu a reuşit să se facă prea mult înţeleasă. De teama iubitului violent, s-a adăpostit la o localnică, unde însă cetăţeanul francez a dat buzna, invocând că partenera i-a fugit cu banii. 

Ulterior, franţuzoiaca a solicitat vecinelor să o conducă înapoi acasă, unde avea să reizbucnească un scandal de pomină, cei doi lovindu-se reciproc. La un moment dat, urmare a unei lovituri primite, femeia de 57 de ani a căzut pe scările din faţa casei, rămânând inconştientă. Speriaţi de scandalul provocat de cuplul de francezi, localnicii au alertat şeful de post din comună. Acesta a găsit victima inconştientă şi a solicitat intervenţia unui echipaj medical. După opt zile de spitalizare, femeia a decedat.

Cu ocazia cercetării la faţa locului, poliţiştii aveau să descopere că bărbatul de 36 de ani se afla sub influenţa drogurilor, în imobil fiind găsite diferite cantităţi de stupefiante. Pe numele cetăţeanului francez au fost deschise două dosare penale: unul pentru lovituri cauzatoare de moarte şi altul pentru deţinere ilegală de droguri în vederea consumului propriu.

În locuinţa din judeţul Bacău, unde s-au stabilit cei doi francezi, anchetatorii au descoperit peste 200 de grame de cannabis şi amfetamină. În cazul acuzaţiilor de lovituri cauzatoare de moarte, bărbatul de ani şi0a recunoscut în totalitate faptele, fiind condamnat definitiv la 8 ani de închisoare, după ce iniţial, instanţa de fond condamnase agresorul la 9 ani de detenţie.

Apărarea inculpatului

În privinţa drogurilor, francezul a încercat să arunce întreaga vină asupra concubinei sale decedate. El a invocat că problemele în relaţia de cuplu, care au culminat cu scandalul din noaptea de 10 octombrie 2019, erau cauzate de obiceiul concubinei sale  de a consuma droguri şi alcool în exces. 

”Inculpatul, care se declară împotriva consumului de droguri, pretinde că a încercat să o determine pe J. F. să renunţe la acest obicei şi  susţine că s-a mutat împreună cu aceasta în România, tocmai pentru a o ajuta să reabiliteze. Cu toate acestea, la scurt timp după ce s-au stabilit în  casa din  satul Medeleni, ar fi observat că J. F. a început să ia legătura prin internet cu diverşi furnizori de droguri, pe care mai apoi îi întâlnea pe raza municipiului Bacău. Referindu-se la amfetamina găsită în locuinţa sa, inculpatul plasează responsabilitatea tot asupra concubinei sale, pe care o acuză că ar fi achiziţionat drogurile de mare risc, fără ştiinţa sa, de la Vama Veche, cu ocazia unei deplasări pe care a făcut-o în jurul datei de 20 septembrie 2019. La întoarcere, i-ar fi găsit pachetul de amfetamină în bagaje, fapt care i-a stârnit nemulţumirea  şi l-a determinat să-i adreseze reproşuri partenerei sale de viaţă”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Bacău. 

Despre planta de cannabis găsită în podul casei, cetăţeanul francez a susţinut că a fost culeasă şi pusă la uscat tot de concubina sa, care ar fi găsit planta la marginea drumului ce face legătura între satele Medeleni şi Vultureni.

Fiind întrebat despre istoricul personal al consumului de droguri, bărbatul a negat orice antecedente  pe teritoriul Franţei. În schimb, a admis că a consumat droguri pe teritoriul Românie, precizând că acest lucru s-a întâmplat doar o singură dată,  chiar în ziua de 10 octombrie 2019, atunci când ar fi fumat jumătate dintr-o ţigaretă care conţinea cannabis.

În urma analizării probelor, judecătorii au apreciat ca fiind nesincere declaraţiile bărbatului. Fiica victimei, audiată de procurorii români, a precizat că mama ei şi partenerul său obişnuiau să consume cannabis încă de pe teritoriul Franţei. Mai mult, ea a precizat că bărbatul de 37 de ani, care muncea în construcţii pe teritoriul Franţei, obţinea venituri şi din comercializarea unor droguri precum cannabis, cocaină, extazy şi speed (denumirea populară a amfetaminei).

Agresorul: un zidar cu antecedente penale în Franţa

Din datele comunicate de autorităţile franceze autorităţilor judiciare române s-a stabilit că cetăţeanul francez, pus sub acuzare, posedă o amplă antecedenţă penală. Pe lângă infracţiuni de furt prin efracţie, tăinuire, loviri şi alte violenţe, distrugere şi ameninţare, reţinute de-a lungul timpului în sarcina sa, fapte comise pe teritoriul Franţei, a fost cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

„Deşi depoziţiile martorilor audiaţi şi circumstanţele îl plasează în ipostaza unui consumator înveterat de droguri, inculpatul se declară împotriva acestor substanţe. În virtutea acestei dispoziţii, s-a opus obiceiurilor concubinei sale, pe care a încercat să o determine să se reabiliteze. În aceste condiţii, este de neînţeles de ce atunci când, în luna septembrie 2019, a constatat că Favre Joelle deţinea amfetamină, a tolerat acest fapt. Mai mult, se poate spune că l-a încuviinţat, în condiţiile în care s-a abţinut să arunce, sau să distrugă drogurile de mare risc. De asemenea, potrivit spuselor inculpatului, în timpul conflictului din data de 10.10.2019,  acesta ar fi recuperat din rucsacul concubinei sale, nu doar telefonul mobil şi actele de identitate care îi aparţineau, ci şi pachetul cu amfetamină; pe care, dacă ar fi intenţionat cu adevărat să-l predea organelor de poliţie, nu l-ar fi aşezat cu grijă  în cutia metalică de culoare roşie, introdusă, la rândul său, într-o cutie de lemn, aşezată pe etajera care utila încăperea dormitorul imobilului”, au subliniat procurorii DIICOT care au instrumentat acest caz.  

Chiar în situaţia în care apărările francezului ar fi fost primite de instanţă, atitudinea acestuia de a încuviinţa păstrarea drogurilor în locuinţa comună, în locuri accesibile şi relativ, la vedere, şi de a consuma din ele, l-au plasat în rolul de co-deţinător.  

Pentru deţinere ilegală de droguri, cetăţeanul francez a fost condamnat de Tribunalul Bacău la şase luni de închisoare cu suspendare. Pedeapsa a fost contestată de inculpat, dosarul aflându-se în prezent pe rolul Curţii de Apel Bacău. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski