Cazul Khashoggi: Poliţia turcă percheziţionează consulatul Arabiei Saudite la Istanbul

Cazul Khashoggi: Poliţia turcă percheziţionează consulatul Arabiei Saudite la Istanbul

Autorităţile turce au început luni seară percheziţia consulatului saudit la Istanbul în cadrul anchetei asupra dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi, Donald Trump afirmând, la rândul său, că eventuala asasinare acestuia, imputată Riadului, posibil să fi fost comisă de "elemente incontrolabile", comentează AFP.

Un convoi de şase maşini a ajuns la consulat sub pază sporită puţin după orele 19.00 (16.00 GMT), potrivit unei corespondente a agenţiei France Presse, aflată la faţa locului. Poliţiştii, unii în uniformă, alţii în civil, au intrat imediat în clădire pentru a-şi începe cercetările.

Un grup de responsabili saudiţi care participă, de asemenea, la anchetă a ajuns la consulat cu mai mult de o oră înaintea poliţie turce.

Percheziţia are loc la o zi după o discuţie telefonică între preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi regele Salman al Arabiei Saudite în cursul căreia a fost abordat cazul lui Jamal Khashoggi.

Jurnalistul saudit, critic al puterii de la Riad şi refugiat din 2017 în Statele Unite, a intrat în consulatul saudit pe 2 octombrie pentru demersuri administrative în vederea viitoarei căsătorii cu Hatice Cengiz, de naţionalitate turcă.

De atunci, nu a mai fost văzut. Riadul susţine că acesta a părăsit reprezentanţa diplomatică, dar autorităţile turce afirmă contrariul, iar unii responsabili acuză autorităţile saudite că au trimis special un grup de agenţi pentru asasinarea jurnalistului în consulat.

Recep Tayyip Erdogan a cerut în repetate rânduri autorităţilor saudite, fără succes, să prezinte imagini care să arate că Khashoggi a părăsit într-adevăr consulatul.

După o discuţie la telefon cu regele Salman, preşedintele american, Donald Trump, a emis luni o nouă ipoteză: "Nu vreau să fac speculaţii în locul său, dar mi s-a părut că ar putea fi opera unor elemente incontrolabile. Cine ştie?", a declarat el.

De asemenea, Donald Trump a anunţat că îl va trimite pe secretarul de stat Mike Pompeo în Arabia Saudită pentru a discuta personal cu regele Arabiei Saudite.

Percheziţia consulatului a fost autorizată săptămâna trecută de saudiţi, dar nu a putut avea loc din cauza unui dezacord asupra modalităţilor, a informat presa turcă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...