Cazul Khashoggi: Procurorul general al Arabiei Saudite s-a deplasat la Istanbul

Procurorul general al Arabiei Saudite s-a deplasat la Istanbul, unde va avea întrevederi cu autorităţile turce care anchetează asupra uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, a anunţat luni agenţia de presă turcă Anadolu, preluată de AFP şi Reuters.

Saoud ben Ablallah Al-Muajab, care a sosit la Istanbul în noaptea de duminică spre luni, urmează să aibă aici o întrevedere cu procurorul general al Turciei, Irfan Fidan, care conduce anchetele turce asupra uciderii lui Khashoggi.

Vizita procurorului saudit survine la două zile după ce Riadul a respins cererea formulată de Ankara pentru extrădarea a 18 persoane arestate de autorităţile saudite în cadrul anchetei asupra uciderii lui Khashoggi.

Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit critic la adresa puterii, a fost ucis la 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde s-a dus pentru a obţine un document ce i-ar fi permis să se însoare cu logodnica sa turcă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că jurnalistul a fost ucis în cadrul unei operaţiuni minuţios planificate şi executate de un comando format din 15 agenţi saudiţi. Denunţând un "asasinat politic", preşedintele turc i-a cerut Riadului să-i extrădeze pe suspecţi şi să răspundă la două întrebări cruciale: unde se află trupul lui Khashoggi? Cine a ordonat această crimă?

Însă şeful diplomaţiei saudite, Adel al-Jubeir, a respins sâmbătă cererea de extrădare, afirmând că suspecţii arestaţi erau "cetăţeni saudiţi" şi că prin urmare ei vor fi "anchetaţi în Arabia Saudită".

După ce a afirmat iniţial că jurnalistul în vârstă de 59 de ani a ieşit în viaţă din consulat, Riadul a recunoscut apoi că acesta murise, însă a avansat mai multe versiuni contradictorii care au provocat scepticismul Turciei şi Occidentului.

Presa proguvernamentală turcă a avansat ideea că în acest caz au fost implicaţi mai mulţi oameni din anturajul prinţului moştenitor al Arabiei Saudite.

La mai mult de trei săptămâni după această crimă, anchetatorii turci încearcă să găsească trupul lui Khashoggi. După ce au scotocit printr-o pădure din apropierea Istanbului şi un oraş din nord-vestul Turciei, ei au inspectat săptămâna aceasta, cu ajutorul unui robot, reţeaua de canalizare din jurul consulatului saudit. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă