Cazul Madeleine McCann. Poliția portugheză prezintă scuze părinților lui Madeleine McCann, fetița britanică dispărută în urmă cu 16 ani

Cazul Madeleine McCann. Poliția portugheză prezintă scuze părinților lui Madeleine McCann, fetița britanică dispărută în urmă cu 16 ani

Poliția portugheză și-a cerut scuze părinților lui Madeleine McCann pentru modul în care a gestionat dispariția fetiței de trei ani.

Madeleine McCann a dispărut în urmă cu 16 ani FOTO bbc.com

Madeleine a dispărut dintr-un complex de vacanță din Algarve în mai 2007. O delegație de ofițeri de rang înalt a călătorit de la Lisabona la Londra la începutul acestui an, a relatat BBC Panorama.

Aceștia s-au întâlnit cu Gerry McCann, tatăl lui Madeleine, și și-au cerut scuze pentru modul în care detectivii au investigat cazul și au tratat familia. Familia McCann nu a comentat scuzele, iar dispariția fiicei lor rămâne nerezolvată, potrivit bbc.com .

În septembrie 2007, la patru luni după dispariția Madeleinei, Kate și Gerry McCann au fost numiți „arguidos" - sau suspecți - în ancheta portugheză. Ambii au fost interogați de detectivi, care credeau că au înscenat o răpire și au ascuns cadavrul Madeleinei.

Doamna McCann a declarat că i s-a oferit o înțelegere pentru a recunoaște că a mușamalizat moartea fiicei sale în schimbul unei sentințe mai blânde.

Statutul de „arguido" al cuplului a fost ridicat în 2008, dar aceștia au rămas sub suspiciune în Portugalia timp de ani de zile.

Goncalo Amaral, detectivul principal care a condus cazul, a fost ulterior înlăturat din anchetă, dar a continuat să scrie o carte în care îi acuză pe soții McCann că ar fi implicați în dispariția fiicei lor. El a declarat că și-a apărat reputația profesională.

Un german recidivist se bănuiește că ar fi ucis copilul

Procesul de calomnie intentat de familia McCann împotriva fostului detectiv pentru afirmațiile pe care acesta le-a făcut despre ei în cartea sa a fost respins de Curtea Supremă din Portugalia. Cuplul a făcut apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar a pierdut această contestație în septembrie 2022.

Cuplul a fost, de asemenea, supus unei campanii pe internet care îi acuză că au provocat moartea lui Madeleine și apoi au mușamalizat-o. Kate și Gerry McCann au depus mărturie la un tribunal din Lisabona în 2014, în procesul lor împotriva polițistului portughez Goncalo Amaral.

Kate și Gerry McCann au fost anchetați inițial în cazul dispariției fiicei lor FOTO Profimedia

Kate și Gerry McCann au fost anchetați inițial în cazul dispariției fiicei lor FOTO Profimedia

Poliția portugheză spune acum că ancheta lor inițială privind dispariția Madeleinei nu a fost gestionată în mod corespunzător, că nu s-a acordat suficientă importanță la momentul respectiv copiilor dispăruți și că nu a fost apreciată poziția părinților ei ca străini într-un mediu pe care nu-l înțelegeau.

De asemenea, polițiștii au declarat pentru BBC că au informat familia McCann despre ancheta lor în curs. Ofițerii și-au oferit sprijinul autorităților germane, care cred că Christian Brueckner, cetățean german în vârstă de 46 de ani, a ucis-o pe Madeleine McCann.

Hans Christian Wolters, unul dintre procurorii germani care se ocupă de acest caz, a salutat scuzele portughezilor. „Este un semn bun", a declarat acesta, adăugând: „Arată că, în Portugalia, există o evoluție în cazul McCann".

Acuzat de trei violuri și agresiune sexuală asupra unui copil

Wolters a declarat că echipa sa speră să finalizeze ancheta de cinci ani asupra lui Brueckner anul viitor. Până în prezent, nu a fost depusă nicio acuzație împotriva lui în legătură cu dispariția lui Madeleine McCann, iar acesta a negat public că ar fi fost implicat în dispariția acesteia.

Brueckner locuia în apropierea stațiunii Praia da Luz când familia McCann se afla în vacanță acolo și a petrecut timp în zonă între 2000 și 2017.

El a fost declarat suspect oficial de către procurorii portughezi în 2022 și în prezent ispășește o pedeapsă de șapte ani de închisoare în Germania pentru trafic de droguri și pentru violarea în 2005 a unei femei de 72 de ani în aceeași zonă în care a dispărut Madeleine.

La începutul acestui an, autoritățile germane au efectuat o percheziție timp de trei zile în Portugalia în căutarea de dovezi care să facă legătura între dispariția micuței britanice și Brueckner.

Christian Brueckner este acum principalul suspect în acest caz FOTO bbc.com

Christian Brueckner este acum principalul suspect în acest caz FOTO bbc.com

Credem că a fost implicat în dispariția lui Madeleine McCann și credem că a ucis-o pe Madeleine McCann", a declarat Wolters.

Brueckner a fost deja acuzat de alte trei violuri, agresiune sexuală și agresiune sexuală asupra unui copil. Cele cinci infracțiuni ar fi fost comise în Algarve, în Portugalia. Wolters a confirmat că acestea vor fi judecate în februarie 2024.

Avocatul lui Brueckner, Friedrich Fulscher, a declarat că clientul său și-a exercitat dreptul la tăcere. „Cunoaștem conținutul dosarelor și cred că toate acuzațiile se bazează pe dovezi foarte, foarte șubrede", a declarat dl Fulscher.

Kate și Gerry McCann nu au comentat scuzele poliției portugheze și au marcat cea de-a 16-a aniversare a dispariției fiicei lor pe 3 mai, spunând că Madeleine „le lipsește foarte mult" și că „așteaptă o descoperire în acest caz".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat