Cazul Navalnîi: Rusia a identificat un poliţist drept suspect în ancheta privind scurgerea de informaţii

Cazul Navalnîi: Rusia a identificat un poliţist drept suspect în ancheta privind scurgerea de informaţii

Rusia a identificat un poliţist ca suspect în ancheta penală privind scurgerea de informaţii care ar fi putut fi utilizate pentru identificarea presupuşilor autori ai otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în detenţie, a relatat luni cotidianul Kommersant, citat de Reuters.

Navalnîi, cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, s-a simţit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin, după lungi dispute între susţinătorii săi şi medicii ruşi.

Anchetatorii bănuiesc că un maior de poliţie din Sankt Petersburg a accesat baza de data oficială şi a vândut informaţii personale despre pasagerii avionului ce efectua cursa Tomsk-Moscova în care se afla Aleksei Navalnîi.

Poliţistul, al cărui nume nu este menţionat în articolul Kommersant, este suspectat de abuz de putere, ceea ce îi poate aduce o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. Nu se precizează dacă a fost arestată vreo persoană.

Citând înregistrările de zbor şi alte date, site-ul de investigaţii Bellingcat şi grupul media The Insider au relatat în decembrie că au identificat autorii atacului cu agent Noviciok contra lui Navalnîi drept asasini din serviciul de securitate rus FSB.

Ancheta penală împotriva poliţistului din Sankt Petersburg este cel puţin al doilea astfel de caz raportat de media ruse.

În luna ianuarie, cotidianul economic RBC a scris că un ofiţer de poliţie din oraşul rus Samara a fost plasat în arest la domiciliu pentru scurgerea de informaţii confidenţiale care au putut contribui la identificarea presupuşilor autori ai otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Mi-e scârbă de mine că de doi ani o duc rău cu ea”

2 O notă confidențială a spionajului francez care dă de gândit

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO „Tata nu mai vorbește cu mine” / Diana Șoșoacă, repudiată și de propriul tată, plus alte amănunte

5 Foarte interesant! / Mesajul criptic al lui Kirilo Budanov și ce spune despre moartea lui Navalnîi