Cazul otrăvirii lui Navalnîi: Angela Merkel nu exclude consecinţe pentru Nord Stream (purtător de cuvânt)

Cazul otrăvirii lui Navalnîi: Angela Merkel nu exclude consecinţe pentru Nord Stream (purtător de cuvânt)

Angela Merkel nu exclude eventuale consecinţe pentru proiectul de gazoduct Nord Stream 2 dacă Moscova nu oferă răspunsurile aşteptate cu privire la otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, a declarat luni purtătorul de cuvânt al cancelarului german, citat de AFP.

Întrebat dacă eventualele sancţiuni împotriva Rusiei în cazul otrăvirii lui Navalnîi ar putea viza şi proiectul de gazoduct Nord Stream 2, Steffen Seibert a răspuns în cadrul unei conferinţe de presă regulate: 'Cancelarul consideră că ar fi greşit să excludem aceasta chiar de la început'.

Ministrul de externe german Heiko Maas a făcut duminică afirmaţii în acelaşi sens, declarând că ar 'fi greşit să excludem a priori' consecinţe pentru Nord Stream 2, destinat să aprovizioneze Germania şi Europa cu gaze naturale ruseşti, într-o intervenţie la postul public de televiziune ARD.

Maas a dat câteva zile termen Moscovei pentru a 'contribui la clarificarea' a ceea ce s-a petrecut în cazul Navalnîi, potrivit cotidianului Bild.

În caz contrar, 'va trebui să discutăm un răspuns cu partenerii noştri' europeni, a avertizat ministrul de externe german, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

În cazul unor sancţiuni, acestea ar trebui să fie 'ţintite', a adăugat Heiko Maas, evocând în special o posibilă îngheţare a proiectului Nord Stream 2.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, este în prezent spitalizat la Berlin.

Potrivit guvernului german, el a fost otrăvit 'fără echivoc' în Rusia, în timpul unui turneu electoral, cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Berlinul şi alte cancelarii occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să facă lumină în cazul otrăvirii opozantului rus.

Kremlinul a denunţat luni tentative 'absurde' de a acuza Rusia de această otrăvire.

'Orice tentativă de a asocia Rusia în vreun fel cu ceea ce s-a întâmplat (cu Navalnîi, not.red.) este inacceptabilă în opinia noastră', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care ezită să-i spună pe nume opozantului rus, referindu-se la acesta ori cu 'el' sau cu 'pacientul de la Berlin', conform Eho Moskvî.

Rusia a reproşat Berlinului 'întârzierea procesului de anchetă pe care ea îl solicită' şi că nu ar fi transmis autorităţilor ruse date ale dosarului.

Moscova nu a primit încă aceste date, dar se aşteaptă ca Germania să furnizeze Rusiei toate informaţiile necesare 'în următoarele zile', a mai spus Peskov. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori / Ies la iveală dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde...

2 „Sunt două urme masive de sângerare” / Celebrul detectiv criminalist Untaru, prima ipoteză în cazul morții „Regelui Fițelor”, Andrei Versace

3 BREAKING A fost prins ucigașul doctoriței de la Brăila

4 Uite un amănunt mai mult decât interesant... Ușor, ușor descoperim o realitate care ar trebui să ne pună pe gânduri...

5 Ce se întâmplă? / Planul secret de operațiuni prin care Germania se pregătește de război cu Rusia