Cazul Simona Halep. Cine este șeful Federației care îi respinge probele la foc automat. Ce probleme a avut cu românii

Cazul Simona Halep. Cine este șeful Federației care îi respinge probele la foc automat. Ce probleme a avut cu românii

Declarațiile Simonei Halep, venite după 8 luni de tăcere profundă, au indicat Federația Internațională de Tenis (ITF) drept organismul care nu-i acceptă probele și care îi tot amână judecarea cazului de dopaj la tribunalul.

David Haggerty, șeful ITF, s-a arătat intransigent cu românii. Foto AFP

Dar să vedem cine conduce Federația Internațională și ce probleme a avut acesta cu românii. Nu indicăm o conspirație la nivel înalt împotriva Simonei, doar prezentăm faptele.

Președintele ITF este, din 2015, americanul David Haggerty. Are 65 de ani și a fost șeful tenisului din SUA. El a fost implicat într-un conflict cu Ilie Năstase și Ion Țiriac, după un incident petrecut la Mamaia, în 2017, la un meci din FED Cup, România - Marea Britanie. Atunci, Nasty, căpitan nejucător al naționalei noastre, a fost protagonistul unor momente care nu i-au făcut cinste, înjurând pe toată lumea: arbitri, adversare, ziariști, la meciul Sorana Cîrstea - Johanna Konta.

Scandal cu Ilie Năstase la Mamaia

Ilie Năstase s-a enervat pentru faptul că britanica era tot timpul deranjată de ce se întâmpla pe teren şi în tribune, în timpul evoluţiei ei. Năstase i-a reproşat situaţia arbitrului de scaun, pe un ton nepotrivit. Oficialul l-a chemat pe arbitrul principal, elveţianul Andreas Egli, care l-a trimis la vestiare pe fostul tenisman. Năstase l-a înjurat pe Egli, apoi a adresat cuvinte jignitoare şi către Johanna Konta şi căpitanul Marii Britanii, Anne Keothavong, înainte de a părăsi terenul.

Ilie Năstase, în timpul incidentelor de la meciul cu Marea Britanie. Foto Sportpictures

Ilie Năstase, în timpul incidentelor de la meciul cu Marea Britanie. Foto Sportpictures

După scurt timp, Johanna Konta a izbucnit în plâns, iar meciul a fost întrerupt şi jucătoarele au plecat la cabine. Arbitrul a rugat-o pe Simona Halep să le vorbească fanilor, acestea cerându-le spectatorilor să respecte jucătoarele adverse. Partida a fost reluată după 20-25 de minute.

A calificat inacceptabil comportamentul lui Nasty

Atunci, președintele ITF, David Haggerty, a calificat comportamentul lui Ilie Năstase la întâlnirea de Fed Cup de la Mamaia drept inacceptabil, precizând că nimeni dintre cei implicați în sport nu ar trebui să suporte „vreun abuz”: „Acesta este un comportament inacceptabil pentru un căpitan al unei echipe de Fed Cup.

Nasty, scos cu bodyguarzii din arena din Mamaia. Foto Sportpictures

Nasty, scos cu bodyguarzii din arena din Mamaia. Foto Sportpictures

Niciun sportiv, oficial, reprezentant al mass-media sau fan nu ar trebui să suporte vreun fel de abuz, iar domnul Năstase, în mod corect, nu va mai juca niciun rol în această întâlnire de Fed Cup. O anchetă este deja în curs şi orice decizie sau sancţiune va fi luată de comisia ITF. Nu putem face alte comentarii cu privire la o anchetă în curs de desfăşurare", a precizat Haggerty.

Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) i-a ridicat acreditarea lui Ilie Năstase, acesta urmărind meciurile de la vestiare. La final, a fost aşteptat de jurnaliştii britanici, cu care a intrat în conflict. El a devenit agresiv în momentul în care a văzut că Eleanor Crooks de la Press Association, care a scris despre afirmaţiile lui la adresa Serenei Williams, îl filma. El a încercat să iasă dintre gărzile de corp şi să se îndrepte către ea. "De ce mă filmezi? De ce? Pentru că eşti urâtă", i-a strigat el.

Ion Țiriac, scrisoare deschisă adresată lui Haggerty

Scandalul nu s-a încheiat aici. Ion Ţiriac a cerut apoi, într-o scrisoare trimisă lui David Haggerty, o audiere publică în cazul anchetei ITF cu privire la reacţiile lui Năstase. Ba chiar l-a pus pe prietenul său să acorde trofeul câştigătoarei turneului Madrid Open 2017, Simona Halep, deși Ilie primise ”interzis” pe terenurile de tenis.

În scrisoarea adresată lui David Haggerty, Ţiriac, în calitatea sa de preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Tenis, a afirmat că, după probele adunate de FRT, găseşte mai multe elemente ''foarte nefericite şi deranjante'' legate de incidentul de la meciul din FED Cup.

''Este clar că intervenţia iniţială a căpitanului echipei de Fed Cup a României a fost în limitele mandatului său şi conform regulilor. Este surprinzător şi neclar de ce arbitrul de scaun a refuzat să ia în considerare intervenţia, refuzul declanşând un limbaj nepotrivit din partea d-lui Năstase, care, în consecinţă, a fost eliminat din teren. Apoi iadul a izbucnit pentru căpitanul nostru şi pentru moralul echipei noastre, precum şi pentru reputaţia federaţiei'', a afirmat Ţiriac în scrisoare.

Insulte la adresa lui Ilie, făcute publice de ITF

''Astfel, solicit ITF să clarifice toate faptele relevante, să acţioneze de manieră corectă şi regulamentară pentru a atenua consecinţele situaţiei şi pentru a trage concluzia corectă'', a mai scris Ţiriac. ''Consider că o audiere publică este singura cale pentru a îndeplini aceste obiective, cu atât mai mult cu cât toate sancţiunile formale şi informale precum şi insultele împotriva d-lui Năstase au fost făcute publice de către ITF.

Ilie Năstase i-a acordat trofeu Simonei la Madrid, spre disperarea șefilor tenisului. Foto Getty

Ilie Năstase i-a acordat trofeu Simonei la Madrid, spre disperarea șefilor tenisului. Foto Getty

Pentru o prezentare echilibrată a situaţiei, media ar trebui să aibă acces la întregul dosar al anchetei, care îl apără în proporţie covârşitoare pe d-l Năstase'', a subliniat Ion Ţiriac, fostul partener de dublu al lui Ilie Năstase.

Ținea să asiste la audierea prietenului său

''Urmăresc acest caz şi ca o persoană implicată în tenis de peste 60 de ani, în calitate de câştigător de Grand Slam, antrenor şi manager a cinci câştigători de Grand Slam, proprietar a mai multe turnee majore de tenis, masculine şi feminine, o persoană a cărei viaţă este dedicată tenisului'', a subliniat Ţiriac, care a adaugat faptul că ar dori să asiste la audierea publică a lui Năstase şi să afle motivele conduitei inexplicabile a arbitrului de scaun şi alegerea supervizorului ITF pentru acest meci.

Ion Țiriac și Simona Halep, câștigătoarea turneului de la Madrid. Foto Facebook

Ion Țiriac și Simona Halep, câștigătoarea turneului de la Madrid. Foto Facebook

Tot atunci, Ion Țiriac i-a scris și lui Steve Simon, șeful WTA. Românul l-a informat pe acesta că, ''în urma comentariilor agresive ale WTA în legătură cu decernarea trofeului de la Madrid anul acesta, în prezenţa d-lui Ilie Năstase'', a luat decizia de a retrage trofeul acordat în turneul feminin.

Gest sfidător la adresa șefilor tenisului

''Mă refer la trofeul de aur şi diamante, precum şi la replicile de argint masiv - acestea nu vor mai fi acordate câştigătoarelor turneului feminin de la Madrid (între timp, Țiriac a vândul turneul din capitala Spaniei). Acest trofeu este un simbol oferit de mine personal câştigătoarei turneului şi este acordat de mine sau de un invitat la alegerea mea la ceremonia de decernare a premiilor'', a precizat Ţiriac.

El a completat că ''WTA nu poate cenzura libertatea mea de a face o invitaţie specială pentru decernarea trofeului''. Ion Ţiriac a amintit și că în decursul anilor invitaţia sa a fost acceptată de Regina Spaniei, Prinţul Moştenitor al Spaniei, primarul Madridului.

''Am fost informat că WTA a amendat proprietarul turneului pentru faptul că a permis invitatului meu să intre pe terenul de tenis la ceremonia de premiere - din nou, găsesc această conduită din partea WTA agresivă şi în afara atribuţiilor sale'', a conchis Ţiriac.

Românul i-a cerut demisia lui Haggerty

Un alt episod încins între Ion Țiriac și David Haggerty s-a petrecut după ce Federația Internațională i-a vândut fostului fotbalist Gerard Pique formatul Cupei Davis, acesta fiind reorganizată sub forma unui turneu final de fundașul Barcelonei.

Țiriac i-a cerut demisia șefului tenisului mondial, ca urmare a dezastrului cauzat de schimbarea formatul de desfășurare în Cupa Davis după 123 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...