Cazul Skripal: Cei doi suspecţi au fost în 2014 în Republica Cehă (radio)

Cei doi ruşi suspectaţi de Londra de tentativă de otrăvire a lui Serghei Skripal au fost în Republica Cehă în 2014, când fostul agent rus se afla în această ţară, a afirmat miercuri radioul public ceh Radiozurnal, citat de AFP.

''Se pare că ruşii au înfiinţat un grup operaţional care îl urmărea pe Skripal înainte de tentativa de omor'' în cazul lui în martie 2018 la Salisbury, în sud-vestul Angliei, a indicat Radiozurnal, citând ''o sursă a serviciilor secrete demnă de încredere''.

Potrivit site-ului de investigaţii Bellingcat, cei doi bărbaţi aflaţi în colimatorul Londrei au fost identificaţi ca fiind Aleksandr Mişkin, medic angajat de către serviciul militar rus GRU, şi ofiţerul aceluiaşi serviciu Anatoli Cepiga. Mişkin se dădea drept Aleksandr Petrov, iar Anatoli Cepiga drept Ruslan Boşirov.

Cei doi bărbaţi sunt acuzaţi de Londra că sunt la originea otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok a lui Serghei Skripal şi a fiicei lui Iulia pe 4 martie la Salisbury. Moscova a dezminţit ferm aceste acuzaţii.

Aleksandr Mişkin s-a cazat sub numele de Aleksandr Petrov între 13 şi 16 octombrie 2014 la un hotel din Ostrava (nord-est), după care a plecat la Praga. Anatoli Cepiga a mers la Praga pe 11 octombrie acelaşi an sub numele de Ruslan Boşirov, potrivit sursei citate de radio.

''Din păcate nu cunoaştem data plecării lor din Republica Cehă'', a declarat pentru AFP Janek Kroupa, jurnalist de investigaţii al Radiozurnal care urmăreşte cazul.

Aceeaşi sursă a radio a mai spus că Serghei Skripal a fost în Republica Cehă în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie 2014, pentru a-i ajuta pe ofiţerii locali să-i identifice pe presupuşii spioni ruşi în această ţară.

Serviciul ceh de informaţii BIS, precum şi poliţia refuză să comenteze oficial informaţiile difuzate de către Radiozurnal.

Kremlinul a refuzat de asemenea să comenteze informaţiile Bellingcat privind identitatea lui Aleksandr Mişkin şi a lui Anatoli Cepiga.

Pe 12 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin declara că ştie cine sunt cele două persoane acuzate de către Londra, dar dădea asigurări că este vorba despre ''civili'' care nu au nimic de-a face cu infracţionalitatea. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Monica Anisie își cere scuze după vizita din Ialomița: „Este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă l…

4 VICE / Securitatea națională, în pericol. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române la Autoritatea Naț…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Uitați-vă la crocodilul ăsta gigantic!