Cazul Skripal: Vechile relaţii cu Rusia cântăresc greu în stabilirea poziţiei Bulgariei

Bulgaria, în al cărei guvern există un solid lobby prorus, are nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă urmează exemplul aliaţilor săi din NATO şi Uniunea Europeană care au expulzat diplomaţi ruşi în scandalul provocat de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a declarat joi vicepremierul bulgar Tomislav Doncev, citat de Reuters.

Până acum Bulgaria, care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, şi-a rechemat ambasadorul de la Moscova după ce Serghei Skripal, fost agent dublu rus care locuia în Marea Britanie, şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu o substanţă neurotoxică la 4 martie la Salisbury, în sud-vestul Angliei.

Totuşi, Sofia nu a urmat exemplul majorităţii statelor UE şi al aliaţilor NATO, care au expulzat zeci de diplomaţi ruşi de pe teritoriile lor, în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

''Situaţia politică din Bulgaria este de aşa natură încât acest tip de decizii trebuie să fie luate în consens. Pentru moment, că e bine sau rău, nu există un asemenea consens'', a spus Doncev, cu referire la discuţiile din interiorul coaliţiei guvernamentale de la Sofia privind atitudinea de adoptat faţă de Rusia în cazul Skripal.

Atât preşedintele bulgar Rumen Radev, cât şi Partidul Socialist - cea mai mare formaţiune de opoziţie din Bulgaria - insistă că sunt necesare dovezi concrete suplimentare ale implicării Rusiei în otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale.

Urmând exemplul Marii Britanii, care a expulzat 23 de diplomaţi ruşi ca represalii, peste 25 de ţări au anunţat de la începutul săptămânii măsuri similare, la care Rusia a promis să riposteze. SUA au decis să expulzeze 60 de diplomaţi ruşi şi să închidă consulatul rus de la Seattle.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 RAPORT OFICIAL / România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivar…

2 Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la…

3 Scandal sexual cu reținere! Soția unui multimilionar român îl acuză pe afacerist că a supus-o la perversiuni …

4 DOCUMENT / Informațiile care dinamitează Poliția Capitalei! Berechet cerea detalii dintr-un dosar de omor peste …

5 Planul din Kiseleff pentru moțiunea de cenzură: care sunt mizele pentru PSD și cum arată calcule pe voturi / Cel…