CCIB: Oamenii de afaceri români şi egipteni au discutat dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în cadrul Forumului de Afaceri Egipt-România

CCIB: Oamenii de afaceri români şi egipteni au discutat dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în cadrul Forumului de Afaceri Egipt-România

Reprezentanţii a peste 50 de societăţi comerciale româneşti şi lideri ai firmelor egiptene participante la Forumul de Afaceri Egipt-România au discutat dezvoltarea relaţiilor bilaterale de afaceri, în cadrul evenimentului care a avut loc joi la Cairo, potrivit unui comunicat remis marţi de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

Astfel, în cadrul Forumului de Afaceri Egipt-România, reprezentanţii companiilor din cele două ţări au avut ocazia să iniţieze noi contacte şi să încheie noi relaţii de afaceri, conform comunicatului citat.

La invitaţia Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Iuliu Stocklosa, a participat la Forumul de Afaceri Egipt - Romania, organizat joi la Cairo de Ambasada României în colaborare cu Federaţia Camerelor de Comerţ Egiptene şi Africane, în marja vizitei de stat în Egipt a preşedintelui României, Klaus Johannis, se menţionează în comunicat.

Alături de reprezentanţii companiilor şi asociaţiilor româneşti, la reuniune au mai participat peste 300 de reprezentanţi ai mediului de afaceri local şi oficiali ai guvernelor celor două ţari.

CCIB a fost singura reprezentantă a sistemului patronal românesc prezentă la forum, organizatorii invitându-l pe preşedintele organizaţiei să facă parte din prezidiul evenimentului şi să prezinte alocuţiunea de deschidere din partea română.

Presedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a prezentat rolul şi potenţialul CCIB de promovare a relaţiilor economice şi comerciale ale României şi de internaţionalizare a afacerilor membrilor săi.

"Am venit în faţa dumneavoastră cu convingerea că Republica Arabă Egipt poate fi o piaţă ţintă în strategia noastră de internaţionalizare a afacerilor, iar numeroasa prezenţă a firmelor şi companiilor locale la acest eveniment îmi oferă confirmarea potenţialului deosebit care există pentru cooperarea economică şi comercială şi a perspectivelor colaborării între firmele din România şi Egipt", a explicat Iuliu Stocklosa.

De asemenea, preşedintele CCIB a vorbit despre activitatea Consiliului de Afaceri România - Egipt, structură de colaborare bilaterală privată, ale cărei preşedinţie şi secretariat sunt asigurate de CCIB din partea română şi de Asociaţia Oamenilor de Afaceri Egipteni (EBA) din partea egipteană. Iuliu Stocklosa a invitat firmele şi companiile prezente la forum să participe la activitatea Consiliului de Afaceri România - Egipt.

Din delegaţia românească a mai susţinut discurs secretarul de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Daniela Nicolescu.

În aceeaşi zi, preşedintele părţii române în Consiliul de Afaceri România - Egipt, Iuliu Stocklosa, împreună cu secretarul de stat din MEAT au avut o întâlnire la sediul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Egipteni, cu Hassan El Shafei, membru al Comitetului Director EBA, cu Ahmed El Sokkary, preşedintele EBA, şi cu Omnia Fahmy, vicepreşedinte al părţii egiptene în Consiliu.

Cei cinci au discutat aspecte ale colaborării în cadrul Consiliului de Afaceri România - Egipt, Iuliu Stocklosa invitând colegii egipteni la Bucureşti pentru a 9-a reuniune a Consiliului.

Potrivit informaţiilor disponibile la zi, volumul total al schimburilor comerciale româno-egiptene în primele 8 luni ale anului curent a fost de 536 de milioane de dolari (cu 18% peste nivelul perioadei similare din 2020), din care exporturi în valoare de 384 milioane de dolari (+5%), importuri de 152 de milioane de dolari (+72%), cu un sold total în favoarea României în valoare de 232 de milioane de dolari, se precizează în comunicatul CCIB.

După Maroc, Egiptul este cea de-a doua piaţă de desfacere pentru produsele romaneşti livrate în statele din Africa şi din Orientul Mijlociu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în D…

2 Aviația militară ucraineană a efectuat cel mai masiv atac de la începutul invaziei

3 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

4 „Ucigașul de blindate” / Un sergent ucrainean a spulberat 16 „unități” ale armatei ruse, cu sistemele antitanc Stugna și Javelin

5 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo