CCR a admis obiecţiile formulate de PSD privind unele măsuri temporare referitoare la admiterea la INM

CCR a admis obiecţiile formulate de PSD privind unele măsuri temporare referitoare la admiterea la INM

Curtea Constituţională a admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de 28 de senatori ai Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat privind unele măsuri temporare referitoare la admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii (INM).

"Cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 28 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 18 şi ale art. 67 din Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a INM, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură", se arată în decizia CCR.

De asemenea, cu unanimitate de voturi, CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate, dispoziţiile art. 14, 27 şi 43 din aceeaşi lege, precum şi actul normativ în ansamblul său.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, pe 17 februarie, că Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii a fost adoptată cu respectarea Constituţiei, calificând drept "neîntemeiate" obiecţiile formulate de PSD la Curtea Constituţională.

"Consiliul Superior al Magistraturii a formulat amicus curiae în dosarul Curţii Constituţionale având ca obiect sesizarea formulată de Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat privind controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, a Legii privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură", se precizează într-un comunicat al CSM transmis AGERPRES.

Potrivit CSM, prin punctul de vedere exprimat, a indicat, în esenţă, că prin adoptarea legii în discuţie Parlamentul a intervenit în limitele competenţelor sale, atât în vederea transpunerii Deciziei Curţii Constituţionale 121/2020, cât şi pentru a asigura efectivitatea procedurilor de admitere în magistratură pentru anii 2021 şi 2022, din perspectiva deficienţelor relevate de noul cadru normativ conturat ca urmare a modificărilor aduse prin Legea 242/2018.

"În consecinţă, Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că obiecţiile de neconstituţionalitate sunt neîntemeiate, actul normativ fiind adoptat cu respectarea Legii fundamentale, solicitând respingerea obiecţiei de neconstituţionalitate", se arată în comunicat.

CSM reaminteşte că, atât timp cât legea adoptată nu este în vigoare, se află în imposibilitatea de a organiza concursuri de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii sau în magistratură, "fapt de natură să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor care se confruntă cu un volum de muncă din ce în ce mai ridicat în condiţiile unor scheme de personal cu un grad tot mai redus de ocupare".

"Consecinţele negative ale lipsei de personal vor fi resimţite de justiţiabili, cărora trebuie să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim şi previzibil", evidenţiază Consiliul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...