CCR a respins sesizarea PNL privind numirea lui Marian Enache ca judecător la Curte

CCR a respins sesizarea PNL privind numirea lui Marian Enache ca judecător la Curte

Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizarea PNL privind numirea lui Marian Enache în funcția de judecător la CCR.

"Textul de lege vorbește că propunerile se pot face de grupuri, de deputați sau de senatori. Nimeni nu poate să interzică unui deputat sau unui senator să se autopropună, cum și doamna Jipa s-a autopropus", a declarat miercuri, după ședință, președintele interimar al CCR, Valer Dorneanu.

El a precizat că decizia a fost luată "cu majoritate bună".

Senatorii liberali au contestat, pe 21 iunie, la CCR, Hotărârea Senatului nr. 80 din 7 iunie 2016 privind numirea lui Marian Enache judecător constituțional, pe motiv că acesta nu a avut susținerea unui grup parlamentar.

Pe 7 iunie, Senatul a decis numirea deputatului Marian Enache în funcția de judecător la Curtea Constituțională, iar candidaturile senatoarei Ruxandra Jipa și judecătoarei Mona Lisa Neagoe, propusă de PNL, au fost respinse.

Atunci, senatorii liberali au contestat în plen candidatura deputatului Marian Enache, arătând că, potrivit legii, acesta trebuia să fie susținut de un grup parlamentar sau de alți deputați ori senatori.

Marți, plenul Camerei Deputaților a vacantat postul deputatului neafiliat Marian Enache, care a anunțat că va demisiona din Parlament începând cu data de 12 iulie.

Enache îl va înlocui la Curtea Constituțională pe Valentin Zoltan Puskas, căruia îi expiră mandatul pe 13 iulie, și va avea un mandat de nouă ani.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...