CCR amână pronunţarea în cazul sesizării Avocatului Poporului pe tema modificărilor aduse Codului administrativ

CCR amână pronunţarea în cazul sesizării Avocatului Poporului pe tema modificărilor aduse Codului administrativ

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, marţi, pentru 12 februarie, pronunţarea asupra sesizării Avocatului Poporului în legătură cu prevederile OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

"Cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului, având ca obiect prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ, Curtea Constituţională (...) a amânat pronunţarea în data de 12 februarie pentru a solicita de la Guvernul României o serie de informaţii suplimentare legate de conţinutul 'Expunerii de motive' ce însoţeşte actul normativ criticat în această cauză", se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES.

Pe 28 august 2019, Avocatul Poporului a anunţat că a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

În sesizarea transmisă CCR se susţine că OUG nu răspunde exigenţelor Constituţiei privind delegarea legislativă, astfel cum aceasta a fost dezvoltată prin jurisprudenţa Curţii.

În urma analizării actului normativ, Avocatul Poporului a constatat, între altele, că în cuprinsul ordonanţei sunt reglementate o serie de aspecte care nu au legătură şi nu sunt nici interdependente cu motivele invocate de Guvern în susţinerea urgenţei şi situaţiei extraordinare care motivează adoptarea unei asemenea ordonanţe, se arată în sesizare.

În opinia Avocatului Poporului, ordonanţa contravine prevederilor articolului 69 din Constituţie privind mandatul reprezentativ, ale articolului 109 referitoare la răspunderea membrilor Guvernului şi ale articolului 111 alineatul (1) privind controlul parlamentar al activităţii Executivului.

Potrivit sursei citate, OUG 57/2019 contravine articolului 115 alineatul (6) din Constituţie, întrucât afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului, în speţă Guvernul.

"Analizând noua soluţie legislativă, Avocatul Poporului constată că din condiţiile generale pentru ocuparea funcţiei de membru al Guvernului a fost înlăturată condiţia incompatibilităţii, ceea ce produce consecinţe negative prin fragilizarea statutului membrilor Guvernului şi a instituţiei în ansamblu", explică Avocatul Poporului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...