CCR: Sesizarea pe legea prin care 46 de hectare din nordul Capitalei trec la Camera de Comerţ - pe 7 octombrie

CCR: Sesizarea pe legea prin care 46 de hectare din nordul Capitalei trec la Camera de Comerţ - pe 7 octombrie

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 7 octombrie sesizarea USR şi UDMR asupra legii prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare, din nordul Capitalei, trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ, au precizat, marţi, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

USR a anunţat vineri că alături de UDMR a depus o sesizare de neconstituţionalitate în cazul acestei propuneri legislative, adoptată în data de 2 septembrie, prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare, din nordul Capitalei, trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ.

"Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi "tunuri imobiliare". Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală", subliniază deputatul Cristina Prună, membră în Comisia pentru industrii şi servicii, citată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Printre motivele de neconstituţionalitate, USR a arătat că legea încalcă principiul bicameralismului, o condiţie extrinsecă de constituţionalitate.

"În Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator", se precizează în comunicat.

USR arată în sesizare că se încalcă art. 1 alin (5) din Constituţie prin lipsa studiului de impact.

"Nu există niciun studiu de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelor care fac obiectul legii. Textul PLX nr. 452/2020 face referire la o serie de imobile care, deşi neidentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi într-o zonă centrală a Capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului dar şi a economiei, fiind introduse în circuitul economic prin efectul legii în discuţie", mai menţionează semnatarii.

USR spune totodată că se încalcă art. 44 alin (1) şi (2) şi art. 136 alin (5) din Constituţie ca urmare a încălcării drepturilor de proprietate ale statului - înstrăinarea prin lege şi fără contraprestaţie, afectarea nelegală a patrimoniului statului. Art. III din propunerea legislativă 452/2020, aşa cum a fost adoptat, prevede că "terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei de Comerţ şi Industrie a României până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României" (alin. (1) ).

De asemenea, se încalcă art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie ca urmare a lipsei de claritate a legii. Redactarea propunerii legislative, în forma adoptată de Parlament, configurează un regim juridic confuz al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietăţii gratuite asupra imobilelor vizate. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 Zguduitor articol...

3 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

4 De citit...

5 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore