CCR: Sintagma „nu este cercetat disciplinar” din Statutul poliţistului, de natură să afecteze egalitatea de şanse

CCR: Sintagma „nu este cercetat disciplinar” din Statutul poliţistului, de natură să afecteze egalitatea de şanse

CCR a stabilit, cu unanimitate de voturi, că sintagma „nu este cercetat disciplinar” din Legea privind Statutul poliţistului afectează egalitatea de şanse a agentului pentru participa la concursul de ocupare a unui post de execuţie vacant.

FOTO Inquam Photos / George Călin

„În ședința din 2 martie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma ”nu este cercetat disciplinar” din cuprinsul dispozițiilor art.27 ind.45 lit.b) din Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului”, a transmis CCR într-un comunicat de presă.

Judecătorii constituționali arată că sintagma afectează egalitatea de șanse a agentului de poliție.

De asemenea, potrivit sursei citate, „în esență, Curtea a reţinut că sintagma ”nu este cercetat disciplinar” din cuprinsul dispoziţiilor legale analizate instituie o condiție de natură să afecteze egalitatea de șanse a agentului de poliţie, funcţionar public cu statut special, de a participa la concursul pentru ocuparea unui post de execuție vacant de ofiţer”.

„Această condiție, ce ţine de exercitarea raportului său de serviciu, nu este nici necesară și nici proporțională cu scopul urmărit, aducând astfel atingere dispozițiilor art.16 alin.(3) coroborate cu cele ale art.41 din Constituţie”, a mai arătat CCR.

Ce prevede legea

Potrivit articolului 27 ind.45 lit.b) din Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului, „agentul de poliție care a absolvit studii superioare poate participa la concursul pentru ocuparea unui post de execuție vacant de ofițer, dacă îndeplinește cumulativ”, numai dacă „nu este cercetat disciplinar sau nu se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu