Ce decorațiuni avea pe pereți americanul responsabil pentru PentagonLeaks și ce jurământ făcuse

Ce decorațiuni avea pe pereți americanul responsabil pentru PentagonLeaks și ce jurământ făcuse

Tânărul de 21 de ani, membru al forțelor aeriene americane care a stat în spatele scurgerilor de informații de la Pentagon, și-a exprimat dorința de a ucide o "tonă de oameni" și avea pandantive militare rusești atârnate pe peretele dormitorului său decorat cu camuflaj.

Jack Teixeira, soldatul de 21 de ani avea acces la materiale clasificate în calitate de analist

Jack Teixeira, un fost membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, a fost arestat sub suspiciunea de scurgeri de informații clasificate, după ce o sumedenie de documente referitoare la serviciile secrete americane privind războiul din Ucraina și alte chestiuni internaționale au fost descoperite pe Discord, o platformă de socializare online deosebit de populară în rândul gamerilor, scrie news.yahoo.com.

Documentele instanței au arătat că domnul Teixeira "făcea în mod regulat comentarii despre violență și crimă", inclusiv declarând că ar "'ucide o tonă de înjurătură de oameni' pentru că ar fi sacrificarea celor cu mintea slabă'".

El riscă 25 de ani de închisoare "și, potențial, mult mai mult", potrivit documentului procurorilor care au făcut apel la arestarea sa preventivă.

Teixeira este considerat un pericol continuu pentru securitatea națională, iar în document se exprimă îngrijorarea că "state naționale ostile" ar putea "să-i ofere un adăpost sigur și să-i faciliteze evadarea din Statele Unite". Natura materialelor pe care acuzatul le-a accesat, care nu au fost făcute publice în totalitate, au capacitatea ”de a provoca daune suplimentare, extrem de grave, securității naționale a SUA dacă ar fi dezvăluite", se arată în document.

O parte din dovezile prezentate instanței sunt fotografii șocante din dormitorul lui Teixeira, care are tapet de camuflaj și plase de plasă întinse pe un perete. Teixeira a prins un pandantiv al forțelor armate ruse pe panoul de afișaj, iar siluete umane folosite ca ținte străpunse de mai multe găuri de gloanțe decorau pereții.

Potrivit documentului, "acuzatul își ținea dulapul cu arme la aproximativ doi metri de patul său", în care se aflau "mai multe arme, inclusiv pistoale, puști cu bolț, puști de vânătoare, o armă de mare capacitate de tip AK și o mască de gaze". Agenții FBI au găsit, de asemenea, muniție și pungi tactice pe dulapul său și "ceea ce părea a fi un accesoriu de tip amortizor în sertarul biroului său".

Dezvăluirile șocante ridică semne de întrebare cu privire la modul în care Teixeira a fost admis în Forțele Aeriene și a obținut o autorizație de securitate atât de înaltă. Dovezile obținute de pe o platformă de socializare au indicat că dl Teixeira "făcea în mod regulat comentarii despre violență și crimă". "În noiembrie 2022, acuzatul a declarat că, dacă ar fi după cum vrea el, ar "ucide o tonă de înjurături de oameni", deoarece ar fi "sacrificat pe cei slabi de minte", se arată în moțiune.

În februarie 2023, Teixeira "a cerut sfaturi de la un alt utilizator cu privire la ce tip de pușcă ar fi ușor de manevrat din spatele unui SUV. El descrie modul în care ar efectua împușcăturile într-un "mediu urban sau suburban aglomerat"".

În aceeași lună, "inculpatul i-a spus unui utilizator că este tentat să transforme un anumit tip de monovolum într-un 'camion de asasinat'".

Teixeira a solicitat un card de identificare a armelor de foc în trei ocazii diferite, prima dată în 2018, când era încă adolescent. Cu toate acestea, i s-a refuzat "din cauza preocupărilor departamentului local de poliție cu privire la comentariile inculpatului la liceul său".

În documente se precizează că domnul Teixeira a fost suspendat din liceu după ce un coleg de clasă i-a auzit comentariile "despre arme, inclusiv cocktailuri Molotov, arme la școală și amenințări rasiale". Când a fost interogat, el a spus că comentariile erau o referire la un joc video.

Doi ofițeri aflați la comanda fostului gardian au fost suspendați temporar și le-a fost suspendat temporar accesul la sisteme și informații clasificate, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al US Air Force pentru Fox News. Comandantul detașamentului care supraveghea sprijinul administrativ pentru aviatorii din unitate a fost, de asemenea, suspendat.

"Comandanții iau măsuri adecvate pe măsură ce informațiile devin disponibile. Toate suspendările sunt temporare până la finalizarea anchetei", a declarat Ann Stefanek, din cadrul US Air Force.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale