Ce a cauzat incendiile din Hawaii? Avertismentul meteorologilor și previziunile autorităților

Ce a cauzat incendiile din Hawaii? Avertismentul meteorologilor și previziunile autorităților

Hawaii nu este străină de incendiile de vegetație, dar cele din ultimele zile sunt considerate unele dintre cele mai grave din istoria arhipelagului.

Urmările incendiilor care au devastat Hawaii Foto Profimedia

Bilanțul incendiilor din ultimele zile din Hawaii a fost devastator, deși ceea ce a declanșat focurile mortale este încă în curs de investigare. Uraganele și vremea uscată au contribuit la alimentarea flăcărilor.

Seceta care afectează mari părți ale arhipelagului Hawaii - inclusiv întreaga insulă Maui - au jucat un rol important la izbucnirea incendiilor devastatoare. Aproximativ 14% din statul Hawaii este afectat de secetă severă sau moderată, conform US Drought Monitor, în timp ce 80% din arhipelag este clasificat ca fiind anormal de uscat, potrivit bbc.com .

Luna trecută, Serviciul Național de Meteorologie a remarcat că în Maui au fost raportate mai multe incendii și a închis pentru scurt timp o autostradă. Meteorologii au avertizat atunci că „riscul de incendii în sezonul uscat din acest an este ridicat”.

Oamenii de știință notează, de asemenea, că unele părți ale insulelor Hawaii sunt acoperite cu ierburi non-native, care sunt mai inflamabile decât plantele native. Acest lucru, asociat cu clima secetoasă, poate genera oricând un incendiu care se poate răspândi rapid.

Maui însuși era, de asemenea, sub o alertă de cod roșu - ceea ce înseamnă că temperaturile ridicate, umiditatea foarte scăzută și vânturile puternice era de așteptat să se combine pentru a produce un risc crescut de pericol de incendiu.

Vânturile puternice generate de uraganul Dora, care a lovit marți coasta arhipelagului, au extins și mai mult incendiile de vegetație. Într-o conferință de presă de joi, guvernatorul Hawaii Josh Green a spus că incendiile de vegetație sunt „cel mai mare dezastru natural” din istoria statului.

„Nu am mai experimentat niciodată un incendiu care să fi afectat un oraș ca acesta”, a spus Green, adăugând că provocările schimbărilor climatice pun o presiune fără precedent asupra Hawaii. „Vedem acest lucru pentru prima dată în multe părți diferite ale lumii”, a spus el.

Ultimul incendiu major din Hawaii a avut loc în 2018, când vânturile puternice au provocat un incendiu de proporții în jurul Lahainei - același oraș devastat de incendii săptămâna aceasta.

În urmă cu cinci ani, incendiul a distrus 2.000 de acri de teren, 31 de vehicule și 21 de clădiri - dintre care majoritatea erau locuințe - potrivit presei locale. Incendiile de vegetație erau cândva neobișnuite în Hawaii, fiind provocate în mare parte de erupțiile vulcanice sau fulgere.

Dar în ultimele decenii, poluarea generată de activitatea umană a determinat o intensificare a acestor incendii, ale căror efecte au devenit din ce în ce mai devastatoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?