Ce a omis ministrul demisionar al Muncii să spună despre momentul aflării situației din „azilele groazei”

Ce a omis ministrul demisionar al Muncii să spună despre momentul aflării situației din „azilele groazei”

Potrivit anchetei jurnalistice a Centrului de Investigații Media și Buletin de București, la Ministerul Muncii au ajuns informații cu privire la situația din „azilele groazei” chiar în ziua în care ministrul demisionar, Marius Budăi, a preluat conducerea portofoliului, adică la nouă luni distanță de momentul anunțat de social-democrat într-un comunicat oficial.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Un ultim episod al anchetei jurnalistice a Centrului de Investigații Media și Buletin de București arată că la Ministerul Muncii au ajuns informații cu privire la posibile rele tratamente într-unul dintre centrele din Ilfov, chiar în ziua în care Marius Budăi a fost instalat ministru.

Situația Centrului de Îngrijire și Asistență (CIA) ”Sfântul Gabriel cel Viteaz“ ce aparține Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” a intrat în atenția Autorității Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) ca urmare a sesizărilor făcute de vecini ai respectivului centru (adresă înregistrată la ANPDPD în luna iulie a anului trecut)”, arată comunicatul oficial de presă transmis de minister în urma izbucnirii conflictului.

Ministrul Muncii și-a început oficial mandatul în 25 noiembrie 2021, odată cu instalarea Cabinetului Ciucă, zi în care, potrivit anchetei jurnalistice, la Registratura Generală a Ministerului Muncii este înregistrat, sub numărul 23269, un memoriu prin care vecinii Centrului Sfântul “Gabriel cel Viteaz” din Pipera reclamă, între altele, condițiile inumane la care sunt supuși beneficiarii.

Potrivit sursei citate, printre altele, în petiție, sunt solicitate măsuri din partea ministerului, care este informat despre personalul „insuficient și slab pregătit” din centru, precum și despre „lipsa de îngrijire și supraveghere corespunzătoare” a beneficiarilor, fiind menționată și prezența periodică a ambulanțelor și a autospecialelor SMURD, precum și a echipajelor de poliție, dar și „țipetele, gemetele și zgomotele” venite din sobsolul centrului.

Sursa citată a mai relatat și efectuarea unui control al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, care a transmis în 9 noiembrie că „totul este în regulă”, vecinii centrului primind și un răspuns de la de la cei aflați în subordinea lui Budăi abia, în urma mai multor demersuri, două luni mai târziu.

În 27 iulie 2022, localnicii i-au scris din nou Ministerului Muncii, acesta fiind momentul l care ministrul demisionar a afirmat în comunicatul oficial că ar fi primit informațiile.

Budăi, demisie din conducerea Ministerului Muncii

Marius Budăi a decis să demisioneze din funcția de ministru al Muncii. Conducerea interimară ar urma să fie preluată de vicepremierul Marian Neacșu, potrivit surselor „Adevărul”.

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat demisia , menționând că este un gest de onoare, "reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză".

„Este un gest de onoare, pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic într-o asemenea criză. Este reacţia firească în orice democraţie consolidată a Europei”, a afirmat Ciolacu.

Zilele trecute, întrebat despre o eventuală demisie, Marius Budăi respingea această variantă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...