Ce a rămas din nava trimisă de ruși spre Lună FOTO VIDEO

Ce a rămas din nava trimisă de ruși spre Lună FOTO VIDEO

Potrivit imaginilor publicate de NASA, misiunea eșuată a Rusiei "Luna-25" a lăsat pe Lună un crater de 10 metri în diamentru după ce s-a prăbușit în timp ce se pregătea de aterizare.

FOTO NASA’s Goddard Space Flight Center/Arizona State University

Luna-25, prima misiune lunară a Rusiei în 47 de ani, a eșuat pe 19 august, când a scăpat de sub control și s-a prăbușit în Lună, subliniind declinul post-sovietic al unui program spațial cândva puternic, arată Reuters .

Sonda spațială Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu din SUA a fotografiat un nou crater de pe suprafața Lunii despre care a concluzionat că este probabil locul de impact al misiunii Luna-25 a Rusiei.

Lansarea sondei s-a realizat cu succes FOTO: Shutterstock

Lansarea sondei s-a realizat cu succes FOTO: Shutterstock

„Noul crater are aproximativ 10 metri în diametru”, a comunicat NASA . „Deoarece acest nou crater este aproape de punctul de impact estimat Luna-25, echipa LRO a concluzionat că este probabil să fie din acea misiune, mai degrabă decât un impactor natural”, a transmis agenția.

După accident, Moscova a declarat că a fost formată o comisie inter-departamentală specială pentru a investiga motivele care au stat la baza pierderii navei Luna-25.

Machetă a modului lunar al sondei ruse. Foto: Arhivă

Machetă a modului lunar al sondei ruse. Foto: Arhivă

Deși multe misiuni lunare eșuează, prăbușirea a subliniat declinul puterii spațiale a Rusiei din zilele de glorie ale competiției Războiului Rece, când URSS a fost primul stat care a lansat un satelit care să orbiteze Pământul - Sputnik 1 în 1957 - iar cosmonautul sovietic Yuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spațiu în 1961.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?