Ce ar risca pacienții cu insuficiență cardiacă, dacă consumă prea puțină sare: descoperirea care contrazice totul

Ce ar risca pacienții cu insuficiență cardiacă, dacă consumă prea puțină sare: descoperirea care contrazice totul

Toată lumea știe că este nesănătos să consumăm sare în exces. Aceasta duce la hipertensiune și, ulteror, la probleme cardiovasculare. Dar persoanele cu insuficiență cardiacă sunt supuse unui risc de deces, dacă consumă prea puțină sare.

Nici excesul, dar nici prea puțină sare, nu aduc beneficii pentur sănătate FOTO sanet

Persoanele cu insuficiență cardiacă sunt sfătuite să nu depășească 2 g de sodiu pe zi. Dar s-a constatat că cei care aveau o dietă cu mai puțin de 2,5 g de sare pe zi aveau cu 80% mai multe șanse de a muri.

Analiza se bazează pe dovezile din ce în ce mai numeroase că sarea ar putea să nu fie atât de rea pentru organism, potrivit Daily Mail .

Sarea a fost mult timp considerată inamicul numărul unu pentru persoanele cu probleme cardiace, medicii spunându-le pacienților să reducă cantitatea de sodiu pe care o consumă. Însă noile cercetări sugerează că o restricție prea mare a sării poate crește, de fapt, riscul de deces prematur la pacienții cu insuficiență cardiacă.

Câtă sare ar trebui să consumăm zilnic

Lucrarea lor se bazează pe un număr tot mai mare de cercetări care susțin că beneficiile reducerii sării pentru acest subgrup de pacienți ar putea fi exagerate.

Iar descoperirile ar putea însemna o dietă mai interesantă pentru milioanele de persoane cu insuficiență cardiacă din toată lumea.

Excesul de sodiu este asociat cu tensiunea arterială ridicată, care crește riscul de apariție a insuficienței cardiace și poate agrava insuficiența cardiacă existentă.

Societatea Americană pentru Insuficiență Cardiacă recomandă între două și trei grame de sodiu pe zi pentru persoanele sănătoase, în timp ce cei cu insuficiență cardiacă ar trebui să rămână sub două grame, ceea ce reprezintă puțin mai puțin decât o singură linguriță.

Cu toate acestea, consumul mediu în SUA este de peste 3,4 grame de sodiu pe zi, în timp ce în România este chiar mai mare.

Alimentele ambalate, bogate în sodiu

Sodiul se găsește în aproape toate alimentele, ceea ce îl face greu de urmărit și de evitat. Însă în cntități mai mare îl gsim în pungile cu chips-uri sau cu diferite gustări ambalate. De asemenea, produsele conservate și preambalate sunt susceptibile de a avea sare în exces, cantități foarte mari de sodiu, precum și aditivi de aromă bogați în sodiu, cum ar fi glutamatul monosodic. O supă la plic, de exemplu, are aproximativ 30 la sută din valoarea zilnică recomandată pentru 1 cană.

Într-un nou studiu prezentat la summitul anual al Colegiului American de Cardiologie, medicii au raportat că limitarea aportului de sodiu din alimentație la mai puțin decât recomandarea obișnuită a fost contraproductivă în gestionarea insuficienței cardiace.

Cercetătorii conduși de Dr. Anirudh Palicherla de la Facultatea de Medicină a Universității Creighton din Omaha, Nebraska, au efectuat o analiză sistematică a nouă studii controlate randomizate care au evaluat diferite niveluri de restricție a sodiului pentru persoanele cu insuficiență cardiacă și au inclus date privind ratele de deces și spitalizare.

Studiile au reflectat dietele a aproape 3.500 de pacienți cu insuficiență cardiacă.

În analiza lor, cercetătorii au constatat că pacienții cu insuficiență cardiacă care au urmat o dietă cu o țintă de aport de sodiu sub 2,5 grame pe zi au avut cu 80% mai mare riscul de a muri, decât cei care au urmat o dietă cu o țintă de 2,5 grame sau mai mult pe zi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?